Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Starostkou Semil zvolili zastupitelé znovu Lenu Mlejnkovou z Volby pro Semily

24. 10. 2022 | 18:17

AKTUALIZOVÁNO: Starostkou Semil dnes zastupitelé znovu zvolili Lenu Mlejnkovou z vítězného uskupení Volba pro Semily. V tajné volbě pro ni hlasovalo 17 z 20 přítomných zastupitelů. Město povede už třetí volební období. Mlejnkové se podařilo vyjednat stejně jako před čtyřmi lety širokou podporu 17 zastupitelů, koaliční smlouvu ale nepodepsali, vše je podle znovuzvolené starostky o důvěře. Mimo uskupení zůstali tři zastupitelé ODS a jeden zastupitel komunistů, i ty chce ale starostka do práce zapojit.

SMmlejnkova
Archivní foto dlouholeté semilské starostky.

Semily čeká podle Mlejnkové náročné období. "Kromě toho, že před sebou máme tři velké investice - dopravní terminál, most a doufám, že atletický stadion, tak se budeme intenzivně zaobírat energetikou. Je to něco, co jsme stejně chtěli řešit, ale ta krize nás posunula, takže už v téhle chvíli pro nás ČVUT zpracovává zásadní strategický dokument rozvoje energetiky v Semilech, protože chceme usilovat o co největší osamostatnění, abychom měli alternativní zdroje, a samozřejmě úsporná opatření," řekla na dotaz ČTK Mlejnková.

Prvním místostarostou zastupitelé znovu zvolili Tomáše Sábla z Volby pro Semily, který bude zodpovědný za finance a finanční plánování, správu nemovitostí a bytového a nebytového fondu, dopravu, sport a Městskou bytovou správu a také městskou policii nebo školství. Starostka i místostarosta budou uvolněnými radními s nárokem na plný plat, neuvolněným místostarostou je poslanec ANO David Pražák, který bude mít na starosti životní prostředí, Mikroregion Kozákov, Svazek města a obcí Semily a městské technické služby.

Rada města je sedmičlenná stejně jako v minulém období, po dvou neuvolněných zástupcích v ní budou mít ANO a uskupení Spolu. Za ANO zastupitelé do rady zvolili Jarmilu Kuželovou a Lenku Mrázovou, za uskupení Spolu Zdeňka Fleknu a Martina Krajíce.

Voliči letos vybírali v Semilech z pěti kandidátek, do zastupitelstva se dostaly všechny. Vítězné Volbě pro Semily dalo hlas 32 procent voličů a má sedm mandátů, stejně jako druhé ANO. Po třech zastupitelích bude mít uskupení Spolu a také ODS s podporou KDU-ČSL, do zastupitelstva se dostal i jeden zástupce komunistů. Před čtyřmi lety vybírali voliči z osmi kandidátek, uspělo jich tehdy sedm. Široká koalice, kterou se tehdy podařilo vyjednat, měla o mandát víc.

Semilské zastupitelstvo má 21 členů, kvůli koronaviru dnes ale chyběl Stanislav Palas z ODS.

čtk