Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Střelbu do lidí 21. srpna 1968 a 1969 si společně připomenou lidé v Lomnici nad Popelkou 

14. 08. 2019 | 15:47

Město Lomnice nad Popelkou zve na Společnou připomínku srpnových událostí roku 1969, která se uskuteční ve středu 21. srpna v 17 hodin před Městským muzeem na Husově náměstí v Lomnici nad Popelkou.

lomnice 2018 07 06 boskovice 9773 výřez2
Ilustrační foto z obdobné akce v loňském roce v Boskovicích

Po krátkém projevu spoluorganizátora Jaroslava Bárty, vysvětlujícím význam událostí v srpnu 1969, si účastníci vyzvednou bílé látky rozměrů 60 x 100 cm se jmény 137 obětí sovětské okupace v srpnu 1968 a 5 obětí československé vlády ze srpna 1969. S látkami se jmény, nesenými před sebou, se procesí vydá městem k Tyršovu parku, kde každý položí látku na zem a zatíží v rozích připravenými dlažebními kostkami. Instalace tu bude k vidění do setmění symbolizujícím tehdy nastávající temná léta normalizace, kdy i jména obětí nesměla být zmiňována.

Vaše účast na akci bude uctěním všech lidí, kteří se stali oběťmi sovětské zvůle, československého komunistického režimu, a zároveň bude i apelem stále aktuálním.

Spontánní demonstrace občanů 21. srpna 1969 vyjadřující protest proti přítomnosti sovětských vojsk a ústupu vlády od demokratických reforem byly brutálně potlačeny československou armádou za použití tanků, oddíly Státní bezpečnosti a Lidových milicí. Zastřeleno bylo 5 lidí a stovky lidí utrpěly zranění. Dne 22. srpna přijalo Federální shromáždění, zákonné opatření s podpisy Svobody, Dubčeka a Černíka, tzv. pendrekový zákon, kterým takovéto metody legitimizovalo a zavedlo kruté restrikce. Tento akt zrady na vlastních občanech definitivně demoralizoval společnost a byl počátkem temných let normalizace.

TZ/Město Lomnice nad Popelkou