Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sympozium v Turnově letos nebude, už teď jej nahrazuje výstava věnovaná šperkům a drahokamům

01. 06. 2020 | 5:47

Vzhledem k opatřením zavedeným kvůli koronavirové infekci se letos neuskuteční šperkařské sympozium v Turnově v obvyklém formátu. Vzácní zahraniční hosté šperkaři se kvůli omezením v cestování nemohou zúčastnit. Tuto jedinečnou akci, jakou Mezinárodní šperkařské sympozium v Turnově jistě je, tak připomíná alespoň výstava Současný Evropský šperk ze sbírek Muzea Českého ráje. Koná se do 12. července.

šperkyNáhrdelník
ilustrační foto

Ta bude přehlídkou mimořádných prací českých i zahraničních šperkařů a výtvarníků. Na tuto výstavu v červnu navážou výstavy předních českých šperkařů Reného Hory a Karla Votipky.

„Na světě existuje více rozsáhlých a prestižních sbírek současného šperku. Jen několik ale vzniklo z pracovních setkání šperkařů jako tato, kterou spravuje Muzeum Českého ráje v Turnově. Dokumentuje díky svému charakteru nejen vývoj unikátního současného šperku v posledních třiceti letech, ale je také dokladem o setkávání výtvarníků z celého světa ve místě se staletou tradicí broušení drahokamů a zlatnictví.  Mnoho umělců, kteří se poprvé setkali v Turnově, zde navázalo trvalé přátelské pracovní a osobní vztahy, jež jsou podle nás stejně cenným přínosem jako samotná sbírka šperků. Díky tomu jsou mezinárodní sympozia v Turnově ve světě současného šperku fenoménem," uvedl kurátor sympozia Miroslav Cogan.

První sympozium pod názvem Šperk a drahokam se uskutečnilo v roce 1984 k 100. výročí vzniku turnovské šperkařské školy. Mezi partnery projektu bylo i Muzeum Českého ráje v Turnově, které mělo nově vytvořené práce uchovávat a prezentovat. Tak začala vznikat jedinečná sbírka současného šperku, která je výsledkem jednoho z nejdéle trvajících šperkařských setkání tohoto druhu na světě.  Práci v dílně a spontánně probíhající neformální diskuze doplnily postupně výstavy, exkurze do úchvatné krajiny Českého ráje a na naleziště drahokamů i prezentace jednotlivců.  

„Snažíme se také připravit každé sympozium jako setkání více generací – osobností s mezinárodním renomé, již etablovaných umělců i těch začínajících nebo teprve studentů vysokých výtvarných škol. V kolekci více než šesti set sympoziálních prací jsou tak díla ukazující celou žánrovou šíři tohoto oboru, od prstenů, broží, náhrdelníků až po tvarové a materiálové experimenty, až k objektům na pomezí komorní plastiky, od více než sto sedmdesáti autorů z celého světa. V průběhu let jsme vystřídali řadu dílen, jež nám poskytly útočiště pro praktickou část, při které vznikaly autorské kreace a kterým za to patří dík. Zpočátku to byly dílny DUV Granát, poté byla naším hostitelem šperkařská škola, dílna firmy Belda a spol. a hlavně dílna RSG ve vile Šárka naproti šperkařské škole, kde jsme uskutečnili 10 běhů mezi lety 2000–2012," prohlásil Cogan.

Od roku 2016 se sympozium koná v Kamenářském domě.  „V roce 2003 jsme vedle permanentně probíhajících turnovských akcí navíc uspořádali první Travelling Sympozium v baskické Vitorii/Gasteiz a turnovský model pracovních setkání, včetně výstav a exkurzí, jsme pak zopakovali v Lisabonu (2004), Travassosu v severním Portugalsku (2005), Idar-Obersteinu (2005), Menorce (2006), katalánské Vilafranca del Penedés (2007), Bratislavě (2008) a Tarragoně (2010). Do turnovské sbírky se tak dostaly práce inspirované prostředím, kulturou, místními řemeslníky a materiály z dalších zajímavých destinací se šperkařskou tradicí a živou současností," podotkl Cogan.

Muzeum Českého ráje je ukazuje ve svých stálých expozicích a o reprezentativní výběr brzy projevily zájem také galerie v Evropě a USA. „Naposledy jsme je pod názvem Fruit of Paradise vystavili v rámci mezinárodního projektu Melting Pot 2014 ve Valencii a v roce 2017 v Erfurtu a od listopadu 2019 do konce února 2020 pod názvem Evropský současný šperk ze sbírek Muzea Českého ráje na prestižním místě v srdci Prahy, v Galerii České spořitelny v Rytířské ulici," uzavřel Cogan.

TZ/Muzeum Českého ráje