Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Synagoga v Turnově hostí koncert izraelské zpěvačky Victorie Hanny 

05. 07. 2019 | 19:15

Světově známou izraelskou zpěvačku Victorii Hannu přivítá Turnov. V tamní synagoze vystoupí v úterý 16. července v 18 hodin. Do Turnova zavítá na osobní pozvání, oslovila ji totiž možnost zpívat právě v historické synagoze. O den později zazpívá také v synagoze v Jičíně. Nad turnovským  koncertem převzala záštitu Květa Vinklátová, členka rady Libereckého kraje.

Victoria Hanna FB Synagoga Turnov 61008909 885150948503890 392339979679825920 o
Victoria Hanna, foto: FB Synagoga Turnov

Židovská kultura je velmi bohatá ve všech oblastech. Jsem ráda, že se dostává také mimo velká centra a doufám, že příležitostí setkávat se s ní bude přibývat,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Zpěvačka se narodila jako dcera rabína, vyrůstala v přísné náboženské rodině, a měla vadu řeči. Právě zpěv jí pomohl zadrhávání překonat. Dnes patří mezi nejzajímavější kulturní osobnosti Izraele.

Přednáší tradiční posvátné texty Bible a židovské mystiky kabaly moderním způsobem – rapuje, experimentuje s hlasem, používá beaty a elektroniku. Své debutové album vydala v roce 2017. Kromě koncertů pořádá i hlasové semináře. Často pracuje s hebrejskými souhláskami, které jsou podle tradice posvátné – Victoria Hanna o nich mluví jako o „živých bytostech“.

Přestože zůstala hluboce spirituální ženou, nebojí se překračovat hranice – zpěv žen na veřejnosti je totiž v tradičním ortodoxním judaismu zakázaný a texty, které zpívá, ženy nemohly ještě před sto padesáti lety studovat. Vystupuje s nepokrytou hlavou.

Koncert nese název, který sama vymyslela: Setkání minulosti a přítomnosti skrze hlas. Na vystoupení ji bude doprovázet vynikající izraelský hudebník, multiinstrumentalista Gershon Waiserfirer.

LK/Jan Mikulička