Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Teplé zářijové dny prodloužily koupací sezónu na koupališti v turnovské Maškově zahradě

17. 09. 2023 | 10:16

Koupaliště v Maškově zahradě hodnotí sezónu. Podruhé po osmi letech provozu může být díky teplým dnům otevřeno i v září. Během prázdnin však počasí hodně kolísalo, a tak celková čísla návštěvnosti skončila pod průměrem.

MaškovkaDav
Foto z www.turnov.cz

Červenec 2023 zpočátku aspiroval na rekordní měsíc v návštěvnosti, ale tropické dny vystřídalo studené počasí. Stejně jako na houpačce tomu bylo i v srpnu. „Po slunečných dnech přišlo 22 dní v kuse, kdy bylo buď zavřeno, nebo přišlo minimum návštěvníků, to nám sezónu zkazilo,“ posteskl si manažer Maškovy zahrady Tomáš Špinka.

Poslední roky bylo v září koupaliště uzavřeno, ale letos přišlo překvapení. „Podruhé za 8 let se stalo, že jsme pokračovali. Počasí bylo příjemné a dorazilo 2.094 lidí za 6 dní provozu. Letošní sezóna tedy trvala 103 dnů, z toho bylo otevřeno 69 dní (stejně jako vloni) a zavřeno bylo 34 dnů (vloni 23),“ popsal detaily Tomáš Špinka. 

Jak dodal, v dalších letech by si přál, aby bylo méně extrémních výkyvů počasí. „Mít de facto utlumenou činnost v délce 22 dnů během sezóny je pro chod koupaliště dlouhodobě neúnosné,“ dodal Špinka. 

I když počasí brány koupaliště častokrát zavřelo, bohatý doprovodný program se snažil přilákat co nejvíce lidí. S Taneční a pohybovou školou ILMA fungovaly tematické animační programy, návštěvníci zažili třeba letní party Rio de Janeiro nebo Karibský den. Sportovní nadšenci se mohli účastnit zápasů ve fotbale, volejbale nebo závodů na nafukovací atrakci. Z dalších pohybových aktivit probíhaly jumping lekce na trampolínkách, aqua aerobik nebo zumba. Milovníci klidného plavání mohli chodit na koupaliště již v časných ranních hodinách.

Letní koupání občas přinese velké úrazy nebo tragické události. Po sezónu 2023 se na turnovském koupališti nestal žádný větší úraz.

Turnovští mají tu výhodu, že s uzavřením koupaliště nekončí možnost jít si zaplavat. Tradičně plavání přebírá plavecký bazén na Výšince. Ten prioritně funguje jako výukový pro školy a školky, ale vždy se tam hodiny pro veřejnost najdou. Zaplavat si můžete přijít v úterý nebo čtvrtek vždy od 15:00 do 20:00 hodin nebo o víkendech od 14:00 do 19:00 hodin. V pondělí a středu je možnost ranního plavání od 6:30 do 7:30 hodin.

TURNOV/Zdenka Štrauchová