Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Třicet tisíc návštěvníků si na Valdštejně nenechalo ujít oblečky Jasněnky a Petra Máchala

01. 10. 2022 | 5:49

Přes 30 tisíc návštěvníků si nenechalo ujít letošní připravenou výstavu „Z pohádky do pohádky aneb Jasněnka a Petr Máchal na Valdštejně“. Barrandovské kostýmy ze dvou kultovních pohádek „S čerty nejsou žerty“ a „O princezně Jasněnce a létajícím ševci“ byly nainstalovány v několika prostorách tohoto romantického hradního areálu.

oblečky
Foto z www.turnov.cz

Kostýmy, které představovaly i jednotlivé scény z pohádkového děje, byly doplněny popisky a výjevy přímo z filmu. Kostýmy vhodně doplňovala i panelová výstava, ze které se návštěvníci dozvěděli zajímavosti z natáčení, lokace pohádek a připomněli si i nezapomenutelné hlášky jako: „Spadlo ti to, Máchale, asi vítr.“, či „Kam čert nemůže, tam nastrčí bábu.“ Součástí výstavy byly i rozhovory s herci a panem režisérem Troškou. Kromě výstavy zde proběhlo velké množství zajímavých akcí včetně vyhledávaných nočních prohlídek na téma 750. výročí založení města Turnova Markvartici. Novinkou od konce sezóny je možnost využít pro vstup na hrad kartu Multisport.

Do turnovské synagogy zavítalo během prázdninových měsíců téměř 1 200 návštěvníků, byly uspořádány dvě výstavy a tři koncerty. Služby infocentra v nových prostorách na náměstí Českého ráje vyhledalo během července a srpna na 11 000 návštěvníků. Připraveny byly tradiční Turistické noviny Turnovska, množství zajímavých propagačních materiálů a nových suvenýrů. Pro rodiny s dětmi byl vydán nový hravý průvodce „Za turnovskými drahokamy“. 

V rámci mystery shoppingu (utajených kontrol), které provádí Asociace turistických informačních center ČR ve spolupráci s agenturou CzechTourism a zaměřuje se na kvalitu poskytovaných služeb, získalo turnovské infocentrum výborné hodnocení. Hrad Valdštejn a íčko byly zapojeny i do letní soutěže České televize Déčko.

www.turnov.cz