Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Tříčlenná posádka strávila na Semilsku v laboratoři pod vodou sedm dnů

27. 08. 2022 | 6:56

Tříčlenná posádka strávila při vědecké misi v uzavřené laboratoři pod vodou v lomu v Jesenném na Semilsku sedm dnů. Cílem mise bylo simulovat pobyt na izolovaném místě bez jakékoliv pomoci, její scénář připomínal pobyt na Měsíci. Posádka pod vodou zažila jen jednu krizovou chvíli. Po vynoření to v pátek novinářům řekl velitel habitatu František Harant.

vynoreni3
Foto: Artur Irma

"Jednomu členovi posádky se udělalo trochu nevolno, bolela ho hlava půl dne, což jsme řešili jenom konzultací s lékařem, klidem na lůžku. Měl nějakou medikaci, měl dietu, ale za půl dne to povolilo," uvedl Harant. Pobyt pod vodou se podle něj jinak obešel bez potíží. "Je to hlavně z toho důvodu, že si naše posádka parádně sedla, nelezli jsme si na nervy," řekl.

Foto: Artur Irma

Právě sledování chování posádky bylo z jedním cílů mise. Po celou dobu byli pod dohledem týmu psychologů z katedry psychologie Univerzity Palackého v Olomouci. "Zaměřili jsme se hlavně na psychologické fenomény, jako je interakce, komunikace, kognitivní funkce a vše, co souvisí nějak s psychikou, takže i například jak tráví volný čas," řekl dnes ČTK za tým psychologů Martin Dolejš. I výběr posádky byl podle něj součástí výzkumu, vhodní kandidáti se vybírali už půl roku před misí. "Jedním z cílů bylo získat informace, zda si osobnostně sedli, zda by takto společně mohli fungovat," dodal. Získaná data podle něj využijí při vytváření metodiky pro výběr účastníků misí v nehostinných či odlehlých prostředích.

Mise v lomu se konala při projektu fakulty strojní ČVUT, který byl podpořený Technologickou agenturou ČR. Podílela se na něm i olomoucká univerzita a Česká zemědělská univerzita. "Projekt je zaměřen na tvorbu metodiky pro výzkum vlivu extrémního stísněného izolovaného prostředí na psychiku člověka, dynamiku týmu, komunikaci v týmu a související fyziologické procesy," uvedl mluvčí mise Miloš Čihák.

Foto: Artur Irma

Jako velín fungovala při misi věž na břehu lomu a vesmírnou loď obíhající Měsíc simulovala na hladině ukotvená stanice s tříčlennou posádkou. Analogii přistávacího modulu Eagle projektu Apollo představovala podvodní laboratoř DeepLab H03 Naty vážící 35 tun. Ponořená byla v hloubce zhruba deset metrů. Posádka při misi plnila úkoly pod vodou. "Měli jsme každý den nabitý. Dělali jsme různá vyšetření, dělali jsme různá cvičení, psychologická i fyzická," uvedl velitel habitatu.

Šlo již o třetí takový ponor spojený s vědeckou misí v lomu Jesenném, který se dělá v hlubinné laboratoři vytvořené v projektu Hydronaut. Loni posádka v této laboratoři trpěla zimou, letos už tam měli příjemných 20 až 23 stupňů s vlhkostí kolem 70 procent. "Letos jsme se významně posunuli. Upravili jsme stanici, jsou jinak udělané izolace a máme jiný kompresor s lepší filtrací a hlavně s vymražováním, takže jsme tam posílali suchý vzduch. Minulý rok jsme ho neměli vymražovaný, takže šel vlhký a kvůli tomu měli téměř stoprocentní vlhkost," uvedl hlavní projektový manažer akce Jiří Schneider.

čtk