Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov a Semily si v sobotu připomenou návštěvu Masaryka před 100 lety. Opět přijede parní vlak

16. 09. 2022 | 18:45

O 100 let zpátky se v sobotu pomyslně vrátí Turnov a Semily. Obě města chystají na tento den akce k připomenutí návštěvy prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka v Pojizeří 17. září 1922. Masarykův program před sto lety byl podle dobového tisku více než nabitý a v obou městech ho vítal špalír jásajících občanů.

paraturnov4
parní vlak na turnovském nádraží, archivní foto Artur Irma

Vydal se tehdy také do Českého ráje, byl na Mariánské vyhlídce, prošel takzvanou Myší dírou a kolem Dračích skal do Sedmihorek. Cestou pozoroval následky někdejší větrné smršti a ptal se na škody, které hruboskalským lesům způsobila kalamita zaviněná bekyní mniškou.

I tuto sobotu přijede "prezident" do obou měst parním vlakem. V Semilech ho očekávají v 10:47, kdy jej krojovaná děvčata přivítají chlebem a solí. "Hosté následně odjedou historickými vozidly na parkoviště před poštou, odkud se pěšky v doprovodu významných osobností města vydají Husovou ulicí na radnici. Prezident poté přednese projev z balkonu radnice a navštíví Muzeum a Pojizerskou galerii, kde zhlédne výstavu fotografií z návštěvy TGM v Semilech v roce 1922," uvedla Renata Coufalová z odboru kultury města Semily. Součástí sobotní akce v Semilech bude také vysazení památného stromu na Masarykově vyhlídce nad městem nebo projekce němých filmů z návštěvy Masaryka v roce 1922.

V Turnově začne program spojený s připomínkou Masarykovy návštěvy v 9:00 a přes den bude otevřené depo, uměleckoprůmyslová škola i pobočka knihovny na nádraží, kde se uskuteční také přednáška o návštěvě prvního československého prezidenta v regionu. Příjezd Masaryka očekávají v Turnově v 13:58. Program je plánovaný rovněž v nedalekém parku T. G. Masaryka, kde se představí místní spolky. "A na pódiu se vystřídá pestrá směs hudebníků - Turnovanka, Mackie Messer Klezmer Band a What The Funk," dodala mluvčí radnice Marcela Jandová.

Město původně plánovalo, že v parku bude i pomník věnovaný Masarykovi. Na vytvoření pocty prvnímu československému prezidentovi chtěla radnice uvolnit dva miliony korun, z 25 došlých návrhů ale zastupitelé nevybrali ani jeden.

čtk