Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov bude poprvé vybírat nájemníka pro městský byt v testovací aukci, rozhodne cena

29. 08. 2024 | 16:38

Turnov bude některé volné městské byty nabízet k pronájmu formou aukce, v níž bude rozhodovat nabízená cena. Tento způsob si radnice vyzkouší na opraveném bytě ve Skálově ulici, veřejná dražba bude 9. října. Turnov dosud volné byty pronajímal přes takzvané pořadníky s dlouhou čekací dobou, kdy navíc žadatelé neměli možnosti ovlivnit, jaký byt získají. Novináře o tom  informovala místostarostka města Petra Houšková (Nezávislý blok).

bytDítěPes
ilustrační foto

"V pořadnících jsou zhruba dva tři roky a ve chvíli, kdy se jim podaří dostat se na to první místo, tak je jim nabídnut byt, který oni třeba odmítají," řekla Houšková. Důvodem pro odmítnutí podle ní bývá nejen to, že si žadatel již sám našel jiné bydlení, ale že mu třeba nevyhovuje lokalita či velikost bytu. "Takže ne vždycky naše nabídka koresponduje s tím očekáváním a toto je nová forma, kterou bychom mohli rozšířit okruh uspokojených zájemců z řad veřejnosti o řešení své bytové situace," dodala. Ročně jsou podle ní schopni vyhovět jen zlomku žadatelů, neboť většina městských bytů je obsazena dlouhodobě.

Zájemce přes aukci bude radnice vybírat pro pět bytů, které přibyly do městského bytového fondu. Tři vznikly při přestavbě budovy ve Skálově ulici, kde před tím měli kanceláře úředníci města. Další dva získala radnice koupí areálu Shořalý mlýn na Koňském trhu. "Jsou to byty, které jsou atypické svým umístěním, rozlohou, formou vytápění. Takže se domníváme, že je potřeba, aby potenciální zájemci viděli, jak ten byt vypadá, jaké nabízí možnosti," řekla Houšková. K vytápění obou bytů ve Shořalém mlýně se využívá elektřina a krb.

Úskalí prodeje formou aukce si chce radnice vyzkoušet na bytu o velikosti 2+1 v domě ve Skálově ulici. Zájemci o účast ve veřejné dražbě se budou moci přihlásit do 24. září. Složit budou muset kauci 15.000 korun, nesmí mít dluhy vůči městu a mezi podmínkami také je, že mají zaměstnání. Za nájem bytu na ploše skoro 62 metrů čtverečních s plynovým vytápěním bude chtít radnice minimálně 11.153 korun, tedy 180 Kč za metr čtvereční. To bude vyvolávací cena. "Snažili jsme se dostat tak na polovičku toho rozpětí, za které se v Turnově nabízí byty," dodala Houšková. Běžné nájemné v turnovských městských bytech za metr čtvrteční je podle ní mezi 75 až 80 korunami a ve volných soukromých bytech nabízených přes realitní portály kolem 300 korun.

čtk