Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov by měl prodejem pozemků v průmyslové zóně Vesecko získat 47,5 milionu korun

16. 09. 2022 | 16:16

Turnov by měl prodejem zhruba dvou hektarů v obchodně-průmyslové zóně Vesecko v části Daliměřice získat na 47,5 milionu korun bez DPH. Právě tolik nabídl dodavatel stavebnin DEK, který se jako jediný přihlásil do dražby. Naposledy město takto velký pozemek prodávalo před nějakými 15 lety, řekl dnes ČTK starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

stavebník
ilustrační foto

Obchod podle něj není definitivně uzavřený, zastupitelé zatím schválili smlouvu o smlouvě budoucí kupní. "Jsou tam nějaké podmínky, kvůli kterým by mohla druhá strana nebo i my od toho odstoupit," uvedl starosta.

Mezi zásadními podmínkami starosta označil vytvoření geometrického plánu ke stanovení přesné výměry prodávaných pozemků. "Dnes je to imaginární pozemek, který vznikl úvahou o rozdělení toho území," uvedl Hocke. Komplikované to je podle něj kvůli tomu, že pozemky v obchodně-průmyslové zóně, které patří městu, jsou součástí restituční kauzy, o které soudy dosud definitivně nerozhodly. Nárok za rod Walderode uplatňuje hraběnka Johanna Kammerlanderová. A zhruba 19.000 metrů čtvrtečních, které radnice nabídla v dražbě k prodeji, je na vícero pozemcích. "Geometrickým plánem se musí změnit rozparcelování v zóně. To, co prodáváme, dostane parcelní číslo, a k tomu bude muset dát hraběnka DEK Investu svolení, aby se ten pozemek vyjmul ze žaloby," dodal Hocke.

Uzavřená dohoda s hraběnkou Kammerlanderovou, že se vzdá restitučního nároku na městem nabízený pozemek, byla pro zájemce podmínkou pro přihlášení se do dražby. Splnila ji jen firma DEK. V přihlášce do dražby pak uvedla, že chce na Vesecku postavit obchodní centrum pro dům a zahradu včetně klempířské dílny, kterou by pronajímala firmám i jednotlivcům. Náklady na výstavbu centra odhaduje na 100 až 150 milionů korun.

Radnice původně zamýšlela, že nabídne v dražbě část neobsazené zóny za vyvolávací cenu 1700 korun za metr čtvereční. Zastupitelé se ale takřka jednohlasně shodli na tom, že chtějí za metr čtvereční minimálně 2500 korun. Takovou částku nakonec dodavatel stavebnin v dražbě nabídl.

čtk