Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov plánuje rozšíření waldorfské školky, podmínkou je získání dotace

30. 04. 2023 | 5:44

Turnov plánuje rozšíření waldorfské mateřské školy o další pavilon, stát to bude téměř 40 milionů korun. Kapacita školky by se díky tomu měla navýšit z 50 na 75 míst, současná zájmu rodičů o umístění dětí nestačí. Uskutečnění projektu je ale závislé na získání evropské dotace. Novináře o tom informoval starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

dítěBubliny
ilustrační foto

Firmu pro rozšíření školky město poprvé vybíralo v režimu Design&Build, kdy vítěz tendru výstavbu pavilonu nejprve vyprojektuje a následně postaví. Nabídku dostalo město jen jednu, a to od firmy Brex. Výsledná cena je podle starosty asi dvakrát vyšší, než čekali. "Což nás trochu mrzí. Na druhou stranu je to průvodní znak tohoto výběrového řízení," dodal Hocke a dodal, že příliš času na přípravu neměli.

Ministerstvo pro místní rozvoj výzvu pro podávání žádostí o dotaci zveřejnilo letos v polovině února s lhůtou podání do poloviny května. Aby splnili podmínky dotační výzvy, museli podle starosty jít cestou soutěže v režimu Design&Build. "Jiné výběrové řízení jsme nemohli zvolit, abychom stihli termín 15. května," uvedl Hocke. Pokud Turnov uspěje, dotace pokryje 69 procent nákladů. "Zbytek musíme kofinancovat z našeho, což je zhruba 12 milionů korun," dodal starosta.

Zájem o waldorfskou školku v Turnově je vyšší, než kolik má míst. "I letošní rok to potvrzuje, kdy bude 14 volných míst. To znamená 14 předškoláků odchází a zájem v tuto chvíli je trojnásobně vyšší," řekla místostarostka Turnov Petra Houšková (Nezávislý blok). Pokud Turnov dotaci získá, nový pavilon pro 25 dětí by chtěl otevřít v září 2025.

čtk