Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov po sídlišti u nádraží chystá revitalizaci Výšinky, uskuteční se v až šesti etapách

06. 07. 2020 | 14:17

Patnáctitisícový Turnov v Českém ráji v příštím roce po deseti letech dokončí revitalizaci sídliště u nádraží, na poslední etapu za 7,2 milionu korun získal státní dotaci. Jako další by mělo přijít na řadu sídliště Výšinka dokončené v roce 1990. Podle místostarostky Petry Houškové (Nezávislý blok) chystá město kompletní úpravu veřejného prostoru v této lokalitě.

turnovOfic
centrum Turnova

"Zatím předpoklad je takový, že pokud půjde vše správnou cestou, tak někdy v roce 2022 bychom chtěli žádat o první dotaci na první etapu," uvedla Houšková. Regenerace sídliště Výšinka by měla být rozdělená na pět až šest etap. Na sídlišti žije přes 1000 obyvatel v 542 bytech. "Asi největší bolístkou sídliště je samozřejmě parkování, kde v současné době je asi 300 míst, nová studie nabízí rozšíření o 120 míst. Nicméně vzhledem k počtu bytů a kapacity těch ploch, je to pořád málo. Je to velmi bolavé, protože parkovat chce každý, ale to sídliště je koncipováno tak, že toho prostoru tam tolika není," řekla místostarostka.

Sídliště s deseti bytovými domy bylo postaveno v kopci, budovy jsou blízko u sebe a vysoké. Mají až osm podlaží. K revitalizaci sídliště byla letos vytvořena studie, k ní mohou nyní obyvatelé sídliště vznášet připomínky, případně náměty na další úpravy. V plánu města je vybudovat i nové přirozené centrum tohoto území před současnou samoobsluhou. "Kde je velká plocha nicneříkající," dodala Houšková.

Ještě před tím ale město čeká poslední etapa revitalizace sídliště u nádraží, které je z 60. let minulého století. V této lokalitě je v panelových domech zhruba 800 bytů v 15 domech. Cílem regenerace bylo zlepšit stav silnic, chodníků, osvětlení, mobiliáře i zeleně. Revitalizace začala v roce 2011 a stála už přes 30 milionů korun, část nákladů hradilo město ze státní dotace od ministerstva pro místní rozvoj. I na poslední sedmou etapu, která se bude dělat v příštím roce, z ní město zaplatí polovinu nákladů. Podle Houšková už dostali příslib dotace.

"Obávali jsme se, abychom to nemuseli dělat ještě letos, ale podmínky dotace nám umožňují realizaci v příštím roce. Musíme jen do konce roku vysoutěžit dodavatelskou firmu," uvedla místostarostka. Letos nechce Turnov poslední etapu dělat i kvůli sníženým příjmům a zvýšeným výdajům v souvislosti s koronavirem. Poslední etapa zahrnuje prostor před nákupním centrem a u stávajícího vodního prvku. V plánu je celková kultivace místa, odstranění současného bazénku a jeho nahrazení novým vodním prvkem s tryskami.

čtk