Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov představil plán rozvoje rodinné politiky. Chce zmírnit negativní dopad dvouletých restrikcí kolem pandemie

30. 08. 2022 | 5:00

Turnov letos slaví 750 let od založení města. Kromě výstav a různých kulturních akcí se místní politici zaměřili i na budoucnost. Jedním ze zásadních dokumentů, které ukazují na budoucí vývoj života ve městě na kraji Českého ráje, je Plán rozvoje rodinné politiky. V následujících čtyřech letech si vedení města stanovilo několik priorit, kterými se chystá podpořit rodiny s dětmi i důstojné stárnutí nejstarší generace Turnovanů.

turnov08
Plán rozvoje rodinné politiky zahrnuje všechny generace.

V úvodu se obsáhlý dokument zabývá shrnutím úspěchů v oblasti rodinné politiky za poslední čtyři roky. Tehdejší vedení si určilo deset priorit, kterými se chtějí v rámci dané oblasti zabývat.

Jednou z nich bylo zajistit dostatečné vzdělání pro děti mladší tří let, zajištění dostatečné péče i možností se vzdělávat pro děti se speciálními potřebami nebo také rozšíření nabídky pomoci pro rodiny, které se ocitli v obtížné životní situaci.

“Rodinná politika zasahuje do nejrůznějších oblastí veřejného života společnosti, přes školství, sociální oblasti, zdravotnictví, bydlení, infrastrukturu a další, zároveň se zaměřuje na podporu rodin při výkonu jejich přirozených funkcí. Cílem rodinné politiky města Turnov je věnovat pozornost životním podmínkám rodin a činit vhodná opatření. Rodina má v různých životních fázích svých členů různé potřeby, počínaje přípravou na založení rodiny přes období budování rodinného zázemí, výchovu dětí až po péči o členy rodiny ve stáří. Na tyto potřeby je možné reagovat i z úrovně obce,” shrnuje důležítost rodinné politiky místostarostka města Petra Houšková.

V následujících letech je podle vedení města třeba pružně zareagovat na restrikce, kterými prošla všechna města v rámci republiky během pandemie. Výzvou je především zmírnění negativních dopadů omezených sociálních kontaktů. Radnice chce proto podpořit především volnočasové aktivity a pokusit se zamezit vzniku patologických jevů způsobených nucenou izolací.

Náruč má vždy otevřenou náruč pro rodiny s dětmi. Ilustrační foto.

Ve městě funguje několik organizací, které se snaží podporovat rodiny s dětmi do tří let a začít je pomalu začleňovat do sociálního života. Jednou z těchto organizací je Centrum pro rodinu NÁRUČ, kterou hojně navštěvují i pěstounské rodiny nebo také nastávající maminky. Mimoškolní aktivity pro děti zajišťuje Žlutá Ponorka, která funguje jako školské zařízení. Mezi kroužky, které je možné navštěvovat patří výtvarné, přírodovědní nebo sportovní aktivity.

Na druhé straně věkového spektra se nacházejí ti nejzkušenější, ale často nejzranitelnější členové společnosti tedy senioři. Lidem v důchodovém věku jsou k ruce v Turnově různé pečovatelské služby, které nabízejí odlehčovací služby i asistenčí. V možnostech města jsou také ubytovací kapacity v rámci pečovatelských služeb. Navíc na Turnovsku působí zřejmě nejvyhledávanější služba pro seniory v kraji Hospic sv. Zdislavy nabízející mimo jiné také polohovací lůžka na zapůjčení.

V následujících letech se vedení města chce zaměřit na poskytování chráněného bydlení pro zdravotně postižené osoby pod hlavičkou organizace FOKUS. Stejně ve městě chybí psychiatrická péče pro osoby s duševními onemocněními. V průběhu několika let by se mělo vybudovat Domov se zvláštním režimem SLUNCE VŠEM.

Lidem bez střechy nad hlavou je potřeba pomoc řešit jejich problém skrze organizaci NADĚJE a městskou i státní policii. Zároveň se politici zavázali ke spolupráci s potravinovou a nábytkovou bankou.

Svoje záměry chce Turnov financovat nejen ze svého rozpočtu ale také za pomoci dotačního fondu na podporu sociální oblasti města Turnov. Která organizace dostane finančí podporu se hodnotí na základě žádostí. Každoročně jsou na stránkách města zveřejněny výzvy k předkládání žádostí o dotaci.

lux