Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov při pietním obřadu navrátí po roce a půl do hrobky ostatky biskupa Petra Františka Krejčího

18. 09. 2021 | 11:58

Turnov při pietním obřadu navrátí do hrobky na městském hřbitově ostatky světícího biskupa pražského Petra Františka Krejčího, exhumované před rokem a půl kvůli špatnému stavu původní rakve. Krejčí je nejvýznamnější církevní hodnostář pohřbený v Turnově, zemřel v roce 1870. Pietní obřad se bude konat příští týden v úterý a povede ho litoměřický biskup Jan Baxant. ČTK o tom informoval ředitel muzea v Turnově Jan Prostředník.

ostatky biskupa IMG 20210915 110906
Foto: Jaroslav Hoření, zdroj - www.turnov.cz

Hrobku biskupa s klenutou klenbou a 11 schody nechali otevřít zástupci města, muzea a církve loni na konci května kvůli poškození litinové záklopové desky kryjící vchod. Při tom zjistili, že do hrobky zatéká a poškozená je i rakev umístěná na čtyřech pískovcových blocích vysokých 35 centimetrů. Její dno bylo rozpadlé. "A ostatky biskupa P. F. Krejčího se proto z valné části nacházely na podlaze hrobky," uvedl Prostředník. Kosterní pozůstatky následně převezli antropologové Národního muzea na své oddělení do Prahy k antropologickému zkoumání a dočasnému pietnímu uložení. Do původní železozinkové rakve se navracet nebudou. Rakev sice prošla složitým procesem konzervace, zůstane ale nejspíš muzejním exponátem. "Pro kosterní pozůstatky biskupa P. F. Krejčího a pro jeho hrobovou výbavu byly vyrobeny dvě schránky z nerezové oceli s vygravírovaným biskupským znakem na víku," uvedl Prostředník.

Z Prahy do Turnova si podle něj ostatky přivezli tento týden po pietním aktu v prostorách antropologického oddělení Národního muzea. Kosterní pozůstatky jsou zabalené do bílé látky a uložené do schránky společně s pontifikálními rukavicemi, fragmentem mitry, bot a zejména s náprsním křížkem. "Do schránky byla vložena mosazná tabulka, takzvaná autentika, potvrzující pravost biskupových ostatků a také důvod jejich exhumace a následného přepohřbení," uvedl Prostředník. Ve druhé schránce jsou uložené zbytky biskupova pohřebního oděvu. Do hrobky se ostatky biskupa vrátí v úterý při veřejném pietním aktu od 15:00. "Obřad proběhne přímo u centrálního kříže a pouze za nepříznivého počasí bude přesunut do kostela Narození Panny Marie," dodal Prostředník.

Petr František Krejčí je čestným občanem Prahy i Turnova, byl i poslancem Českého zemského sněmu a děkanem pražské metropolitní kapituly u sv. Víta. Narodil se 27. června 1796 v Březině a v Turnově a okolí působil v různých církevních funkcích až do roku 1837, než se stal kanovníkem v Praze. Funkce světícího biskupa pražského a titulárního biskupa oropského zastával 12 let od roku 1858 až do své smrti 4. července 1870. Ani po odchodu do Prahy nezapomněl na region, odkud pocházel. Byl zakladatelem nadace pro turnovské studenty a podporovatelem tamního ochotnického divadla. Financoval také stavbu centrálního kříže s ukřižovaným Kristem na hřbitově u kostela Narození Panny Marie, kde byl v hrobce na své přání pochován. V závěti odkázal biskup veškerý svůj majetek na dobročinné účely a církvi.

čtk