Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov schválil změnu územního plánu, jež umožní výstavbu bytů v areálu Dioptry

04. 01. 2024 | 5:42

Turnov na Semilsku schválil změnu územního plánu, jež umožní bytovou výstavbu v průmyslovém areálu bývalé Dioptry v Sobotecké ulici. V budoucnu by tam mohlo být 140 až 150 bytů. Novinářům to řekl starosta čtrnáctitisícového města Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

bytKlíče
ilustrační foto

"Samozřejmě to znamená i nějaké obyvatele pro naše město. A znamená to i další nápor na občanskou vybavenost," uvedl starosta. S developerem proto podle něj uzavřeli dohodu o kompenzačním příspěvku, který chce Turnov použít na vybudování mateřské školy. Výše příspěvku se bude odvíjet od toho, kolik metrů podlahových ploch nakonec nové byty v areálu Dioptry budou mít. "Jeho možná výše je od 11,9 milionu do 28 milionů korun," dodal starosta.

Turnovská Dioptra ukončila výrobní činnost v areálu v Sobotecké ulici počátkem roku 2020. Pronajaté prostory tam má ale nadále výzkumné centrum TOPTEC, které je sekcí Ústavu fyziky plazmatu Akademie věd ČR. Nájemní smlouva mu podle starosty vyprší v roce 2025. Vedení města má ale zájem, aby výzkumné centrum v Turnově zůstalo. Nové výzkumné pracoviště zhruba za 200 milionů korun by mělo vyrůst hned vedle Dioptry. "Před Vánoci bylo vydáno územní rozhodnutí," dodal Hocke.

čtk