Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov souhlasil se snížením svého podílu v liberecké nemocnici, většinu nákladů za výstavbu centra urgentní medicíny tak ponese kraj

01. 06. 2020 | 14:09

Změnu financování modernizace Krajské nemocnice Liberec (KNL) po Libereckém kraji a Liberci schválil i poslední akcionář, město Turnov. Prakticky to znamená, že kraj ponese většinu nákladů za výstavbu centra urgentní medicíny za více než 2,4 miliardy korun a zároveň se zvýší jeho akcionářský podíl na úkor obou měst. Budeme mít i menší práva na řízení nemocnice, řekl dnes novinářům starosta Turnova Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

nemocnice KNLcelek
Foto: Artur Irma

"Stokrát to můžu vymýšlet nějak jinak, ale nemám lepší řešení. A bez Krajské nemocnice Liberec nejsme schopni turnovskou nemocnici provozovat dlouhodobě tak, abychom tady poskytovali akutní lékařskou péči," řekl starosta.

Nemocnice v Turnově patří pod libereckou od roku 2014, město má díky tomu v akciové společnost KNL desetiprocentní podíl. Akcionáři se před několika lety dohodli na společném financování centra urgentní medicíny v Liberci, předpoklad ale tehdy byl 1,75 miliardy korun. Nyní se mluví o částce skoro 700 milionů vyšší. Podle starosty Turnova ale není v možnostech města zvýšit jeho příspěvek, ročně nyní posílá 7,3 milionu. "Město Turnov se svým rozpočtem, který je zhruba 250 až 280 milionů korun, to prostě nemůže utáhnout, je to nad naše síly," uvedl Hocke.

Obě města i kraj peníze na výstavbu centra urgentní péče už několik let posílají. Na základě nové dohody tento závazek bude pro Turnov stejně jako Liberec platit jen do konce roku 2024. Místo původně plánovaných 19 let to tak bude jen sedm a celková výše příspěvku Turnova se sníží ze 134,7 milionu na 54,5 milionu. Výše akcionářských podílů se upraví ve prospěch kraje podle skutečně vynaložených nákladů na výstavbu centra, Turnovu by se měl snížit z deseti procent zhruba na 3,5 procenta a Liberci z 16 procent zhruba na pět. Obě města přijdou i o jedno místo v dozorčí radě, od roku 2025 by měla mít po jednom křesle, dalších šest připadne kraji a čtyři zástupcům zaměstnanců.

Výstavba pavilonu urgentní péče s parkovacím domem by měla začít v Liberci ke konci příštího roku a skončit o tři roky později. Nemocnice nedávno získala územní rozhodnutí pro výstavbu a nyní pracuje na dokumentaci pro stavební povolení. Pavilon urgentní medicíny nemocnice nutně potřebuje. Jednotný příjem dosud nemá, stejně tak ani centrální laboratoře. Činnost nemocnice také komplikuje to, že oddělení jsou rozdělaná do 38 objektů, které nevyhovují ani stavebně.

čtk