Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov v anketě zjišťuje, v jaké podobě chtějí mít obyvatelé novoroční ohňostroj

22. 04. 2024 | 18:50

Turnov v Českém ráji v anketě zjišťuje, zda a v jaké podobě by obyvatelé chtěli mít novoroční ohňostroj, který město každoročně spolupořádá v ulici Na Lukách za autobusovým nádražím. Vyjádřit se mohou do 6. května. Starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok) dnes ČTK řekl, že půjde o jeden z podkladů k rozhodnutí, které chce vedení čtvrtého největšího města v Libereckém kraji přijmout do konce léta.

TurnovSlava
archivní foto

"Snažíme se zjistit, co si myslí lidé, kteří na ohňostroj chodí i nechodí," řekl starosta.

Turnovský novoroční ohňostroj spojený s koncertem a stánkovým prodejem každoročně přiláká několik tisíc lidí. V anketě mají obyvatelé čtrnáctitisícového města na výběr z vícero možností. Jednou je zachování ohňostroje v současné podobě, dalšími jsou kombinace ohňostroje s tichými zvukovými efekty, nahrazení dronovou show, zachování jen koncertu nebo úplné zrušení akce či navržení jiné varianty.

Podle starosty půjde o jeden z podkladů pro rozhodnutí. "My jsme jen jedním z partnerů novoročního ohňostroje a zajímá nás samozřejmě i názor těch, kteří ho s námi dělají. A také firem, které ho z větší části doplatí," dodal. Radnice se na ohňostroji a dalším programu podílí zhruba 60.000 Kč, což je asi třetina nákladů.

Měst a obcí, které pořádají na přelomu roku ohňostroje, je v Libereckém kraji v posledních letech jen kolem pěti. Anketu k jeho budoucnosti nyní pořádají také Doksy na Českolipsku. Obyvatelé mohou přes aplikaci Munipolis hlasovat do konce dubna. Loni na podzim anketu k ohňostrojům uspořádal i Nový Bor na Českolipsku. Z 11.500 obyvatel města se jich zapojilo 1220, přes 61 procent respondentů se vyslovilo pro zachování tradičních ohňostrojů. Mluvčí radnice Radmila Pokorná dnes ČTK řekla, že definitivní rozhodnutí ale zatím vedení města nepřijalo.

čtk