Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov zatím neví, zda se zúčastní dražby areálu na Koňském trhu za sto milionů korun

05. 09. 2022 | 17:34

V elektronické dražbě rozdělené na tři části se nyní prodává areál bývalého mlýna a malé vodní elektrárny na Koňském trhu v Turnově. Vyvolávací cena je v součtu zhruba 100 milionů korun. Podle starosty města Tomáše Hockeho (Nezávislý blok) zatím nevědí, zda se dražby zúčastní.

turnov Luděk Antoš IMG 6652
Foto: Luděk Antoš

"Budeme se o tom bavit," řekl starosta novinářům. Elektronická dražba začala už na konci srpna a termín pro podání nabídek vyprší na konci října.

Koňský trh v Turnově je dosud málo využitá lokalita v těsné návaznosti na historické centrum města. Oblast ohraničují ulice Palackého, Sobotecká, most na průtahu městem a řeka Jizera. V plánu radnice je přeměnit toto zanedbané území na druhé centrum města s bydlením, službami i rekreační zónou. Hotová je ale zatím jen urbanistická koncepce.

V souvislosti s tímto záměrem radnice v posledních dvou letech uskutečnila své dva největší nákupy pozemků za posledních 20 let, v součtu za 77,5 milionu korun. V roce 2020 získala na Koňském trhu areál pily s tím, že předchozí majitel tam bude moci provozovat svoji činnost do září 2025. Za 8704 metrů čtverečních zaplatila 35 milionů korun. Obdobně se letos domluvila s firmou Keri. Výrobce technologických či robotizovaných stanic prodá městu svůj areál o rozloze 11.000 metrů čtverečních za 42,5 milionu korun a v podnájmu tam zůstane dalších sedm let, do konce roku 2029.

V tomto případě je to podle starosty komplikované tím, že jde o elektronickou dražbu a nevědí, jaká bude výsledná cena. "U Keri to bylo trochu jinak. Tam jsme na ceně domluveni, oni už nebudou s cenou hýbat. Je to lépe uchopitelné, poněvadž v elektronické dražbě nejsme schopni říci, jak se to vyvine," uvedl Hocke. Pro rozhodnutí vedení města, zda o další areál na Koňském trhu usilovat, se navíc dražba koná podle starosty v nevhodnou dobu, kdy jsou komunální volby. Poslední zastupitelstvo v tomto volebním období bude v polovině září a noví zastupitelé se zřejmě sejdou až po konci dražby.

Podle starosty jim ani nevyhovuje, jakým způsobem jsou pozemky pro dražbu rozdělené. "Protože původě to vypadalo, že se bude prodávat vodní elektrárna jako jeden provozní celek a mlýn jako druhý provozní celek. Ale insolvenční správce to změnil a na základě toho to následně změnil insolvenční soud," dodal Hocke.

Dražba areálu je rozdělená do tří celků, pro všechny byla zahájena na konci srpna. Termín pro podání nabídek vyprší 25. října pro hlavní část s vyvolávací cenou 91,54 milionu korun. Jde o více než 13.000 metrů čtverečních s malou vodní elektrárnou, jež je mimo provoz, ubytovnou či bývalou administrativní budovou se sklady. Další nabízenou částí jsou průmyslové garáže a sklady, u kterých dražba potrvá do 26. října. Vyvolávací cena pro 3560 metrů čtverečních je 6,05 milionu korun. V prodeji je ještě pozemek o rozloze 398 metrů čtverečních s budovou, kde je provozován hudební klub. Vyvolávací cena pro tento pozemek je 2,88 milionu korun a termín ukončení dražby je 27. října.

čtk