Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnovská Náruč prožila o prázdninách vesmírné dobrodružství

23. 08. 2022 | 13:33

Každý rok jsou naše táborové aktivity sjednoceny společným tématem. Po cirkusácích, indiánech, pirátech, hmyzácích a večerníčkových postavách jsme se letos vrhli do hvězdných dálek.

náruč2 IMG20220810163949
Foto: Náruč

Hned v první půli července odstartovala za vesmírným dobrodružstvím první várka kadetů - budoucích astronautů na příměstském táboře pro předškoláky. Letos jsme přidali o jeden turnus více a všechny tři běhy se okamžitě obsadily. Pod heslem “Astronauti z Náruče nenosí už papuče” děti zažily start rakety, návštěvy mimozemšťanů, meziplanetární výpravy a “výcvik” náročný pro tělo i ducha.

Dva kosmické týdny na příměstských táborech mají za sebou i děti z pěstounských rodin, kromě toho děvčata ze sekce náhradní rodinné péče připravila během července také setkání pro přechodné pěstouny formou venkovní kavárny.

Zatěžkávací zkouškou prošel v srpnu areál v Pleskotech, který na našem rodinném táboře pojal přes osmdesát lidí, z toho padesát bylo dětí (pokud nepočítáme miminko ještě schované v bříšku, tak nejmladší účastnice měla čerstvých osm měsíců, nejstarší skoro patnáct let). Máme velkou radost, že s námi do Pleskot stále častěji vyrážejí tatínkové a prarodiče - skupinové řádění získává hned jinou dynamiku. Tábor v Pleskotech je tradičně průřezem většiny aktivit rodinného centra - program pro nejmenší je v režii lektorek, se kterými se rodiče s dětmi v Náruči potkávají během dopoledních kurzů - takže nechyběla zpívánková teta Míša, miniškolková teta Léňa, lektorky Mimicvičení i Šikovných ručiček. Starší děti plnily svou misi na cyklovýletech po okolí. Dospělí se ve vzácných volných chvílích (většinou večer) věnovali sdílení (často spojenému s rukodělnou výrobou), užívali si relaxace a cvičení, měli také možnost konzultovat své rodičovství, výchovné strategie, ventilovat radosti i obtíže, které péče o děti přináší.

Foto: NáručK létu s Náručí už tradičně patří také výtvarné dílny, které byly letos inspirovány jubileem našeho města - výrobky odkazovaly na tradici horolezectví a šperkařství. Do Dolánek za námi dorazila více než stovka návštěvníků a my kvitujeme, že jsme v Domě přírody Českého ráje našli tak skvělé zázemí.

Závěrečné poděkování směřuje především Městu Turnov a Ministerstvu práce a sociálních věcí, které každoročně naše letní aktivity podporují. Nejlepší zpětná vazba je ta přímo od účastníků, proto si za všechny dovolíme citovat jeden z milých e-mailů: “Tímto bych moc ráda poděkovala za příměstský tábor… Dcera byla nadšená a i já jsem byla z organizace, výletů, programu pro děti potěšena. Byl to dcery první tábor a díky tetám a všemu, co proběhlo, se těší na další. Opravdu velká spokojenost a nadšení. Ještě jednou moc děkujeme za příjemně strávený týden a budeme se těšit zase za rok.”

Co dodat? 1. září se potkáme na Kroužkobraní v Maškovce a od 5. září svou Náruč otevřeme zase dokořán - rodičům budoucím, novopečeným, nezkušeným i ostříleným, náhradním a samozřejmě dětem dáme ze sebe to nejlepší, co dovedeme. Těšíme se na Vás!

TZ Náruč/Anna Bergerová