Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Jilemnici chtěli od 4. ledna obnovit operace, museli však pacienty obvolat a domluvené termíny zrušit

31. 12. 2020 | 14:58

Rozhodnutí ministerstva zdravotnictví, že nemocnice nesmí ode dneška přijímat pacienty na plánovanou odložitelnou péči, zhatilo plány nemocnice v Jilemnici na obnovení plánovaných operací. V jedné ze čtyř páteřních nemocnic v Libereckém kraji chtěli od pondělí 4. ledna plánované výkony obnovit, dnes tak museli znovu obvolávat pacienty a domluvené termíny rušit. ČTK to řekl Jiří Kalenský, ředitel společnosti MMN, která nemocnice v Jilemnici a nedalekých Semilech provozuje.

nemocnice operace
Ilustrační foto

"My jsme museli v minulých týdnech plánovanou péči omezit, protože nám kvůli nákaze chyběla velká část personálu. Personál už se nám vrátil, a tak jsme chtěli plánované výkony obnovit. Teď ale musíme všechny pacienty obvolávat, a omlouvat se jim," řekl Kalenský. Nemocnice má podle něj pro pacienty s covidem dostatečné rezervy. Dohromady se nemocnice v Semilech a Jilemnici starají o 35 pacientů s koronavirem. "Přibývá jich, ale nárůst je pozvolný. Protože ale přibývá pozitivně testovaných, čeká se, že bude přibývat i hospitalizovaných," dodal.

Už na jaře musela jilemnická nemocnice plánované výkony zastavit. "To přitom situace nebyla tak hrozná," poznamenal. Výpadek se podle něj podařilo přes léto dohnat a v září už byl objem péče na úrovni roku 2018. "Naši lékaři vyšli lidem vstříc a co odložili, to dohnali," řekl Kalenský. Od druhé poloviny září se ale všechno změnilo a plánované operace museli znovu posouvat. Péče o pacienty s covidem podle něj přitom tvoří do 20 procent péče. "Náklady na ty pacienty jsou ale obrovské, nejen co se týče péče, ale také pokud jde o ochranné prostředky a personál," dodal Kalenský.

Akciová společnost MMN spojila od ledna 2017 původně městské nemocnice v Semilech a Jilemnici. Zařízení s 279 lůžky dnes slouží pacientům ze Semilska a Jilemnicka a z velké části Krkonoš. Jilemnici patří 65 procent akcií a Semilům 35 procent. Spoluvlastníkem nemocnice by se měl stát Liberecký kraj, který počítá v příštích osmi letech s postupným získáním až 16.250 akcií za 187,5 milionu korun. Po dokončení odkupu by se měla vlastnická struktura změnit - Jilemnici zůstane 54,19 procenta, Semilům 29,18 procenta a Liberecký kraj získá 16,63 procenta akcií.

čtk