Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Klenotnici turnovského muzea vystavují vysokoškolské insignie i další tvorbu Josefa Soukupa

04. 05. 2019 | 7:10

V Klenotnici turnovského muzea jsou vystavené šperky a glyptiky rodáka z Přepeř u Turnova Jozefa Soukupa. Mezi exponáty jsou i vysokoškolské insignie, rektorská žezla a řetězy z AMU, UMPRUM, VŠE, VŠCHT a Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové. Výstavu muzeum pořádá ke dvěma výročím, Soukup se narodil před 100 lety a zemřel před 15 roky. ČTK o výstavě informoval její kurátor Miroslav Cogan.

Soukup vystudoval rytí do drahokamů v turnovské klenotnické škole. "A to mu zůstalo celý život. I když měl třeba realizace ve skle a v kovu, tak pokud mohl, tak třeba do vysokoškolských insignií ryté kameny zakomponoval," řekl Cogan. Právě v glyptice, rytí do drahých kamenů, vidí největší Soukupův přínos. "Přestože glyptiku už celá řada výtvarníků i teoretiků odepisovala jako mrtvou výtvarnou disciplínu, podařilo se mu ji přenést do 21. století," uvedl kurátor. Soukupem zpracovaný šperkařský kámen získával podobu trojrozměrné miniaturní plastiky, často dělal ženské akty.

Výstava ale podle Cogana zaobírá celou šíři Soukupovy tvorby. "Je oborově pestrá - šperk, rytiny v drahých kamenech, sklo. Jsou tam velké realizace, jako byly insignie, i komorní tvorba, ke které se dostal, když přestal vyučovat," uvedl. Výstava je podle něj pozoruhodná tím, že tam jsou exponáty ze soukromých sbírek. "Nejsou tolik známé, přitom jsou mimořádně kvalitní. Jsou tam také věci z pěti muzeí, nejvíce jich zapůjčilo uměleckoprůmyslové. Velmi vstřícné k nám byly i vysoké školy, které v intervalu, kdy insignie nepotřebují ke svým ceremoniálům, tak nám je zapůjčily," ocenil kurátor.

Soukup byl profesorem na uměleckoprůmyslové vysoké škole a podle Cogana stál také u zrodu šperkařských sympozií v Turnově, z kterých se později stala prestižní mezinárodní akce. Úspěšně realizoval i řadu zakázek, například pro Světovou výstavu v Montrealu 1967. "Pro československý pavilon navrhl soupravu zlatých granátových šperků," uvedl Cogan. Soukupův přístup ke zpracování drahých kamenů byl podle něj podobný jako u starých rytců, kteří se snažili zachovat co nejvíce drahocenného materiálu. "Trpělivě čekal, až myšlenka uzraje. Jeho krédem bylo, že z kamene se má odstranit jen to, co té myšlence překáží," řekl kurátor. Výstava v Klenotnici potrvá do neděle 19. května.

čtk

Načítám...
Napiš komentář