Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V kostele v Rokytnici nad Jizerou vystaví makovici a kříž, bude možné napsat vzkaz

30. 09. 2021 | 14:30

Pozlacená makovice po renovaci s původním bezmála třímetrovým křížem a jeho replikou budou v pátek mimořádně vystaveny v kostele v krkonošské Rokytnici nad Jizerou. Zájemci budou moci v kostele sv. Michaela, archanděla, napsat i vzkaz budoucím generacím. Zpět na věž tohoto kostela se makovice s replikou původního kříže navrátí někdy na podzim. Bude to bezmála po roce, řekl dnes ČTK farář místní římskokatolické farnosti Ivo Kvapil.

rokytnicekupole1
Foto: Artur Irma

Makovice vysoká 1,7 metru a široká až metr je zřejmě původní z doby výstavby kostela, tedy více než čtvrt tisíciletí stará. Podle Kvapila ji loni sundali v listopadu, když se po dvou vichřicích začal kříž na hlavní věži naklánět. "Zjistilo se, že uchycení bylo vyhnilé," uvedl farář. Podle něj čekali, že na vrcholu věže najdou i časovou schránku s poselstvím budoucím generacím. "Nic takového tam nebylo, nebo aspoň jsme tam nic nenašli, ale domluvili jsem se s městem, že bychom tam něco takového nyní vložili," řekl.

Kostel v Rokytnici nad Jizerou. Foto z www.mapio.cz

Nově vytvořenou časovou schránku uvidí návštěvníci páteční akce, kostel bude přístupný od 17:00 a o hodinu později začne varhanní koncert. Ve schránce bude česko-německá kniha o Rokytnici, poselství za město i církev, mince, farní kalendáře, časopisy, plakáty, rokytnický zpravodaj či fotokniha z dění ve městě za posledních 20 let. Svůj vzkaz budou moci přidat i páteční návštěvníci kostela nebo účastníci nedělní bohoslužby. "Bude tam takový starý papír, pergamen, a každý si na něj bude moci napsat jednu dvě věty," uvedl Kvapil. Renovace makovice a souvisejících prací si podle něj vyžádala skoro 800.000 korun, přispělo na ni ministerstvo kultury a Liberecký kraj.

Jednolodní pozdně barokní kostel, který má zvláštní trojramenný kůr, se stavěl v letech 1752 až 1758. O rok později byl na vrchol věže vysoké 58 metrů posazený kříž. Původní zřejmě vydržel až dodnes. Zpět na vrchol kostela se ale vracet nebude, je zkorodovaný. Místo něj tak podle Kvapila nechali vyrobit repliku a původní uchovají uvnitř kostela.

Foto: Artur Irma

Venkovní část této církevní památky se postupně opravuje od roku 2013, přispívá na to stát, kraj i město. Oprava ohradní zdi stála 1,8 milionu, fasády 4,6 milionu a v polovině je renovace oken odhadovaná na milion korun. "Oprava ještě není hotová, kromě oken chybí zrestaurovat dřevěné dveře, těch tam je osm. A pak ještě pískovcový sokl," dodal Kvapil.

čtk