Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Semilech vznikla petice za výuku bez podmínek. Ivan Semecký waldorfskou školu zvednul z popela, argumentují signatáři

16. 04. 2021 | 10:24

AKTUALIZOVÁNO: Lidé v Semilech podepisují petici za návrat dětí do škol bez podmínek a na podporu ředitele Waldorfské školy v Semilech Ivana Semeckého, kterému za jeho postoj k testování žáků a nošení roušek při výuce hrozí odvolání a škole sankce. Petice je zveřejněna na webových stránkách www.petice.com a podepsat ji lze také v Antikvariátu na Komenského náměstí nebo Bezobalovém obchodě v ulici Josefa Hory, řekla dnes ČTK za petiční výbor Martina Wittmayerová.

školaNew
ilustrační foto

Testování dětí je jednou z podmínek otevření škol. Poprvé se testovalo v pondělí, z 13.000 testů provedených v Libereckém kraji bylo podle mluvčí krajské hygienické stanice Zuzany Balašové devět pozitivních. Při druhém kole ve čtvrtek otestovali přes 15.400 školáků. "Pozitivních bylo 13 antigenních testů, tito žáci teď musí na testy PCR," řekla dnes ČTK Balašová. Chodu škol by se to zásadně dotknout nemělo, na těch základních třídy takzvaně rotují, takže školáci testovaní v tomto týdnu zůstanou příští týden na distančním vzdělávání a do škol nastoupí druhá půlka tříd.

Ředitel Waldorfské školy v Semilech odmítá podle svého vyjádření dělat ze školy testovací centrum. Děti mají podle něj právo chodit do školy, rodiče mají právo rozhodovat o svých dětech a učitelé mají děti vzdělávat, uvedl ve čtvrtek na webových stránkách školy. Od pondělí tak sedí ve třídách waldorfské školy děti testované s těmi neotestovanými, což odporuje nařízením. Ve výuce nejsou povinné ani roušky, pouze ve společných prostorách. Situaci ve škole řeší hygienici, školská rada s postupem ředitele nesouhlasí. "Rada města bude v pondělí jednat o jeho odvolání," řekla ČTK starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily).

Signatáři petice ale požadují, aby "nebyly činěny žádné kroky, které by vedly k odvolání ředitele waldorfské školy". Podle Wittmayerové se kvůli Semeckého aktuálnímu postoji zapomíná na to, co pro školu udělal. "Opravdu tu školu doslova zvednul z popela, když byla vytunelovaná tehdejší účetní, on by pro ni dýchal, dýchal by za ty děti a to je věc, na kterou se teď zapomíná," dodala žena, která má ve škole své dvě děti v první a čtvrté třídě, bez testů a roušek při výuce.

"Když si představíte sedmiletého prvňáčka, tak ani nejde o dýchání v roušce, ale ty děti se prostě neumí o roušku starat, sundat ji, nasadit, nosí ji v kapse. Jsem za to, aby děti chodily do školy bez podmínek, a aby se ze zdravých dětí nedělaly testováním potenciálně nemocní," řekla Wittmayerová. Zároveň ujišťuje, že rozhodně nepatří k popíračům covidu. "Vím, že tady je, setkala jsem se s ním, vím, že lidi umírají, ale všechno má svoje hranice," dodala.

Za Semeckého se postavili i lidé ze spolku Zdravé forum. "Vyjadřujeme podporu řediteli Waldorfské základní a střední školy Semily Ivanu Semeckému, v jeho snaze o ochranu práv dětí před mimořádnými opatřeními ministerstva zdravotnictví, která jsou dle našeho odborného názoru nezákonná. V mezích našich kapacit a naší odbornosti poskytneme řediteli i škole v úsilí za ochranu práv dětí maximální podporu bez nároku na odměnu," uvedli ve svém prohlášení právníci fora.

Semily jsou už téměř 30 let centrem waldorfského vzdělávání v Libereckém kraji. Ve městě s 8400 obyvateli je nejen mateřská a základní škola, ale od roku 2006 také lyceum. Střední waldorfské vzdělávání v Česku nabízí jen pár škol, ta semilská patří k nejstarším v zemi. Dnes na ní studuje zhruba 300 dětí, někteří absolventi už se do školy vrátili jako pedagogové.

čtk