Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Turnově se vyrábí statisíce účinných roušek, hlavně na export. V Česku o ně zatím příliš zájem není

18. 09. 2020 | 9:37

Výrobu nanoroušek schopných zachytit až 99,9 procenta virů, bakterií, plísní a spor zahájila v květnu v Turnově na Semilsku společnost CUBO Investments. Výrobu postupně navyšovala a dnes jich podnik v třísměnném provozu vyrobí denně 150.000. Většina produkce ale míří do zahraničí, v Česku o ně zatím příliš zájem není.

Nanorouška CUBO
Nanorouška CUBO, foto Mad.

V posledních dnech ale tuzemských objednávek na e-shopu přibývá, řekl ČTK jednatel společnosti Antonín Kostka.

Povinné nošení roušek zavedla před půlrokem 19. března vláda ve snaze zpomalit šíření nového koronaviru. V té době byl na trhu podobných ochranných prostředků nedostatek. Lidé tak začali šít roušky doma, manufakturní výrobu roušek s využitím nanomateriálů vlastní produkce tehdy rozjela i Technická univerzita v Liberci. Později začali nanotextilii používat jako filtr do plátěných roušek. Do jejich výroby se pak díky Libereckému kraji zapojily i liberecké Elmarco a Drylock v Hrádku nad Nisou. Ale jen dočasně.

V polovině května pak zahájila výrobu v pronajatých prostorách v Turnově firma CUBO Investments. Liberecký kraj rozjezd výroby podpořil objednávkou 1,5 milionu nanoroušek za bezmála 71 milionů korun. Podle Kostky je ale Liberecký kraj prakticky jediným větším českým odběratelem, který dal dražším nanorouškám s vyšší účinnosti přednost před levnými ústenkami. "Nikde jinde jsme neuspěli, tak jsme roušky nabídli našim stálým odběratelům," řekl.

Nanorouška nabízí srovnatelnou ochranu jako respirátor FPP3 ale za cenu několikanásobně nižší a navíc je výrazně prodyšnější. Většinu produkce dnes podle Kostky prodává firma do zahraničí. "Naše sklady jsou prakticky prázdné," poznamenal. S tím, jak v posledních dnech stoupá počet potvrzených případů covidu-19 podle něj ale zájem i v ČR roste. Přes e-shop má firma aktuálně z Česka kolem 6000 objednávek.

čtk