Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V týdnu od 20. března začne rekonstrukce v ulici A. Dvořáka. Tamní obyvatele i podnikatele čeká řada omezení

19. 03. 2023 | 7:24

Celková rekonstrukce ulice Antonína Dvořáka odstartuje po 20. březnu 2023, největší zátěž bude představovat pro místní obyvatele i podnikatele. V minulém týdnu se na Setkání s obyvateli na turnovské radnici dozvěděli podrobnosti k průběhu stavebních prací.

TurnovA. Dvořáka
Foto: Město Turnov

Stavba by měla začít 20. března, hotovo by mělo být v polovině října 2023. Stavbu zrealizuje firma Stavby Flamberg, s. r. o. Celková investice přesáhne 28 mil. Kč. Kromě VHS Turnov v roli hlavního investora na stavbu přispívá také město Turnov, a protože se dosud jedná o krajskou komunikaci, na opravě se finančně podílí také Liberecký kraj. Obnovou projde veškerý kanalizační a vodovodní řad včetně přípojek. V rámci renovace dojde k novému napojení střešních svodů. Obměněn bude povrch komunikace i chodníků, zídky, veřejné osvětlení, přibude zeleň.

Starosta města Tomáš Hocke na setkání s místními shrnul plán na celkovou přestavbu ulice: „Každá z ulic v Turnově má šanci na kompletní obměnu zhruba jednou za 40 až 60 let, bylo by škoda tuto šanci minout. I když pro všechny by zřejmě bylo nejjednodušší vše zachovat v původní podobě, je dobře, že se posuneme dál. Po řadě jednání jsme dospěli k závěru komplexní přestavby ulice na moderní prostor nejen s obnovenými rozvody, ale také s novými povrchy, chodníky i osvětlením a zelení.“

Projekt přestavby komunikace představil Ing. arch. Petr Müller. V úvodu nastínil záměr projektu: „Navrženy byly povrchy chodníků, integrace různých prvků tak, aby to byla moderní ulice, která zároveň dotvoří historické centrum.“ Parkovací stání budou vydlážděna, novou podobu se zelení získá prostor před Správou CHKO Český ráj, moderní vzhled doplněný stromy by měla dostat také spodní část ulice.

Průběh přestavby

Jak za VHS Turnov na setkání řekl Milan Hejduk: „Stavba bude rozdělena na tři části, první etapa zahrnuje prostor od křižovatky U Raka ke křižovatce s Vejrichovou ulicí. Práce začnou od spodní části, na konci května se dostanou k Vejrichově ulici. Nejsložitější dopravní situace zřejmě nastane v průběhu dvou až tří týdnů druhé etapy stavby, kdy se bude realizovat samotné křížení ulic A. Dvořáka a Vejrichovy. Třetí etapa stavby se týká části od Vejrichovy ulice směrem k náměstí Českého ráje, na řadu přijde zřejmě na konci června.“

Dopravní omezení

Co se týče dopravních omezení v průběhu stavby, v úvodu od 20. března bude ulice Antonína Dvořáka obslužná z náměstí Českého ráje. Bude zachována jednosměrnost ulice s výjezdem do Vejrichovy ulice, dále do Tázlerovy a Hluboké, podobně jako při přestavbě v minulém roce. S postupem stavby směrem nahoru bude zobousměrněn výjezd na náměstí Českého ráje tak, aby byla zajištěna alespoň minimální obslužnost nemovitostí v místě.

Dopravní zatížení v době stavby bude obrovské, prosíme tedy, buďte trpěliví a počítejte se zdržením. Aktuální řešení dopravní situace bude vždy značeno dopravními značkami. Ve zvýšené míře bude zajištěn také dohled Městské policie Turnov.

Po celou dobu rekonstrukce budou obchody v ulici Antonína Dvořáka otevřeny. Stavební firma v co největší míře zajistí vstup do provozoven. Podpořte tedy místní podnikatele, aby Vám své služby mohli nabídnout také v nové a moderní tváři ulice Antonína Dvořáka.

Na co se na Setkání s obyvateli ptali místní?

Svoz odpadů z ulice A. Dvořáka bude v průběhu přestavby zajištěn Turnovskými odpadovými službami z místa dostupného pro techniku. Na dané místo budou popelnice soustřeďovat pracovníci stavby. Sběrné místo tříděného odpadu bude dočasně přemístěno na parkoviště u KC Střelnice. Prosíme místní, aby své nádoby na odpad označili číslem popisným.

Parkování v ulici A. Dvořáka po dobu stavby není možné ani pro rezidenty. V případě nutnosti aktuálního příjezdu zásobování a další případné dopravní situace mohou místní řešit se stavbyvedoucím firmy Stavby Flamberg, s. r. o.

Pracovní doba na stavbě bude standardně ve všední dny od 7 do 17 hodin, v případě nepředvídatelných okolností je možné prodloužení, popřípadě práce o víkendech.

Příchod k obchodům a službám bude zajištěn v co možná maximální míře a čase provizorními lávkami.

Odstávky dodávek vody budou majitelům nemovitostí a místním domácnostem i provozovatelům oznámeny vždy s předstihem minimálně 5 dní.

Kontrolní den rekonstrukce ulice Antonína Dvořáka bude po dobu výstavby probíhat každou středu ve 13 hodin.
 

TURNOV/Marcela Jandová