Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ve střední šperkařské škole v Turnově zachraňují unikátní zinkovou rakev světícího biskupa

18. 05. 2021 | 13:59

Ve střední šperkařské škole v Turnově zachraňují zdobenou zinkovou rakev, v níž byly v roce 1870 uložené ostatky světícího biskupa pražského Petra Františka Krejčího. Je to unikát, neboť rakve vyrobené ze zinku se zpravidla kvůli podmínkám uložení nebožtíka nedochovaly. Tato se po konzervaci vrátí buď do biskupovi hrobky nebo ji získá muzeum v Turnově jako exponát. "To je víceméně na vlastníkovi hrobky, to znamená na městu Turnov a na katolické církvi," řekl dnes ČTK ředitel muzea Jan Prostředník. Město o tom podle starosty Tomáše Hockeho jedná s vikářem a zatím rozhodnuto není. Minimálně ale jeden den bude rakev v muzeu vystavená, při muzejní noci 18. června.

rakevturnov4
Foto: Artur Irma

Podle učitele praktického vyučování šperkařské školy (SUPŠS-VOŠ) Vojtěcha Ouřady se zinkové rakve používaly asi jen 50 let na přelomu 19. a 20. století. Nebyly ale příliš odolné. "Když zetlejí ostatky pochovaného, tak se vytvoří velmi agresivní prostředí, které zinek doslova rozpustí," uvedl Ouřada. V tomto případě bylo štěstí, že do hrobky zatékalo a voda škodlivé látky odplavovala.

Foto: Artur IrmaKonzervaci rakve má na starost student druhého ročníku bakalářského studia na pražské Vysoké škole chemicko-technologické Jáchym Paleček, který je ve šperkařské škole na praxi. "Mám na tom odpracováno zhruba 250 hodin a ještě 50 nás čeká," řekl dnes novinářům. Rakev s propadlým dnem museli podle něj nejprve očistit, což byla velmi titěrná práce a používali k tomu i zubní kartáček. "Je potřeba se tomu věnovat do detailu, aby celý povrch byl sjednocený a barevně stálý," uvedl. Rakev zůstala pohromadě až na dno, které odpadlo. "Dno není nosný prvek, tudíž ho asi ponecháme takto. Z toho důvodu, že je to nějakým způsobem takto autentické a vypovídající o prošlé historii 150 let, co rakev leží v kryptě," dodal Paleček.

Foto: Artur IrmaHrobka byla otevřena loni na konci května kvůli poškození litinové záklopové desky kryjící vchod. Při tom se zjistilo, že do hrobky zatéká a ostatky z rakve umístěné na čtyřech pískovcových blocích propadly děravým dnem na zem. Následně byly kosterní pozůstatky biskupa převezeny do Národního muzea, kde jsou dočasně pietně uschovány. Budou uložené do nové schránky z nerezové oceli a navráceny do hrobky. Podle Prostředníka termín zatím nevědí, muzeum by tak chtělo učinit v červnu k výročí 225 let od narození biskupa. "Je to nejvýznamnější církevní hodnostář, který byl v Turnově pohřbený," dodal Prostředník.

Foto: Artur IrmaPetr František Krejčí je čestným občanem Prahy i Turnova, byl i poslancem Českého zemského sněmu a děkanem pražské metropolitní kapituly u sv. Víta. Narodil se 27. června 1796 v Březině a v Turnově a okolí působil v různých církevních funkcích až do roku 1837, než se stal kanovníkem v Praze, Funkce světícího biskupa pražského a titulárního biskupa oropského zastával 12 let od roku 1858 až do své smrti 4. července 1870. Ani po odchodu do Prahy nezapomněl na region, odkud pocházel. Byl zakladatelem nadace pro turnovské studenty a podporovatelem tamního ochotnického divadla. Financoval také stavbu centrálního kříže s ukřižovaným Kristem na hřbitově u kostela Narození Panny Marie, kde byl v hrobce na své přání pochován. V závěti odkázal biskup veškerý svůj majetek na dobročinné účely a církvi.

čtk