Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ve věku 97 let zemřel bývalý politický vězeň Sergěj Solovjev, byl čestným občanem Turnova

29. 11. 2021 | 9:13

Ve věku 97 let zemřel bývalý politický vězeň Sergěj Solovjev, který byl čestným občanem svého rodného Turnova. Na webu města o tom informovala radní Turnova Eva Kordová. Solovjev býval dlouholetým předsedou Konfederace politických vězňů v Semilech a za jeho celoživotní přínos v boji za svobodu obdržel před čtyřmi lety krajské ocenění Pocta hejtmana.

solovjev 201210112106 ces solovjevs 01
Foto - zdroj: www.turnov.cz

Sergěj Solovjev se narodil 1. května 1924 v Turnově. Ruské jméno měl po otci, carském důstojníkovi a zajatci z první světové války. "Jako mladý voják se v roce 1947 zapojil do zpravodajské činnosti pro USA a již příští rok, v květnu 1948, byl zatčen a v pověstné mučírně na pražské Loretě mučen agenty Obranného zpravodajství. Odsouzen byl následně k trestu smrti za vojenskou velezradu a konspiraci. Rozsudek byl později zmírněn na doživotí," uvedla Kordová. Vězněn byl také jeho bratr Jan, známý sochař a malíř.

Sergěj Solovjev prošel postupně věznicemi v Leopoldově, Opavě, Valdicích. Na svobodu se dostal po amnestii v roce 1960. "Prošel si nelidským týráním a zanechal svědectví o krutosti komunistických lágrů. Po listopadu roku 1989 pomáhal ze všech svých sil napravit křivdy politických vězňů. Působil jako předseda Konfederace politických vězňů, a každý, kdo potřeboval, tomu pomohl," uvedla Kordová.

Osobně ho znala od poloviny 70. let, kdy jí předal zakázané dokumenty o Miladě Horákové. "Bylo mi velkou ctí, že jsem mohla jako zastupitelka města Turnova v roce 2003 pana Sergěje Solovjeva, společně s Václavem Šolcem, navrhnout čestnými občany města Turnova. Nesmírně jsem si pana Solovjeva vážila a zůstane po mne osobností muže, který byl rovný, opravdový vlastenec a hlavně člověk s velkým srdcem," dodala.

čtk