Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ve Waldorfské škole v Semilech se po odvolání ředitele učí jen testované děti, ve třídách nosí roušky

23. 04. 2021 | 13:28

AKTUALIZOVÁNO: Waldorfská škola v Semilech se po odvolání ředitele Ivana Semeckého snaží zklidnit situaci a dodržet všechna nařízení ministerstev školství a zdravotnictví. Do tříd tak mohou jen děti s negativním testem. Rodiče, kteří testování odmítají, požádala zástupkyně ředitele Lenka Břenková, aby své děti nechaly doma. Z rozhodnutí zřizovatele také přešla škola na rotační výuku, dosud se učily všechny děti z prvního stupně díky rozdělení do dvou budov. Někteří rodiče postup vedení školy i radnice kritizují.

covid škola student-5511829 1280
Ilustrační foto

"Škola, která má bránit zájmy svých žáků a studentů, naopak činí kroky zpět a jde proti svým žákům, kteří byli nadšení, že se mohli v minulých dvou týdnech setkávat se všemi svými spolužáky. Věřím, že se našich dětí zastane soud, který bude rozhodovat o zrušení mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví o testování žáků. My to nevzdáme," uvedla zástupkyně rodičovské iniciativy Jiřina Lenová.

Škola nikoho k testování nenutí, vyzvala, rodiče, kteří ho odmítají, aby nechali děti doma, že jim zajistí distanční výuku. "Testování mohou být rodiče přítomni, mohou dítěti pomoci. Máme testovací místnost, aby se testování neodehrávalo ve třídě, kterou využívají na výuku a hry," řekla dnes ČTK Břenková, která teď stojí v čele školy.

Ve čtvrtek podle ní prošly děti testováním, žádný test nebyl pozitivní. Zhruba 20 dětí do školy nepřišlo. "Máme dva typy testů - plivací, které zakoupila škola ze sponzorských peněz, a máme i stěrové testy, které dodal školám stát. Pro malé děti ale využíváme ty plivací testy," doplnila. Vztahy mezi školou a některými rodiči jsou stále napjaté a podle Břenkové to zřejmě ještě nějakou dobu potrvá.

Semily jsou centrem waldorfského vzdělávání v Libereckém kraji. Ve městě s 8400 obyvateli je nejen mateřská a základní škola, ale od roku 2006 také lyceum. Střední waldorfské vzdělávání v Česku nabízí jen několik škol. Semilská škola patří k nejstarším v zemi, příští rok oslaví 30 let svého založení. Dnes na ní studuje zhruba 310 dětí. Bývalý ředitel Semecký umožnil v rozporu s nařízeními zapojit se do výuky i netestovaným dětem. Bez testu tak byla téměř třetina dětí. Ve třídách navíc nemusely mít roušky. Za porušení opatření mohou hygienici vyměřit škole až třímilionovou pokutu.

Semecký je ale přesvědčený, že jednal správně a svému odvolání se chce bránit soudní cestou. "Děti mají právo chodit do školy, rodiče mají právo rozhodovat o svých dětech a učitelé mají děti vzdělávat. Já jsem udělal maximum proto, aby se výuky mohli zúčastnit všichni žáci a žákyně," řekl ČTK Semecký, který ve škole zůstává na pozici vychovatele. Vedení města už nechce situaci komentovat.

Testování, roušky a rotační výuka jsou podmínky, které umožnily, aby se od 12. dubna mohly do lavic vrátit děti prvního stupně základních škol, speciálních škol a nejvyšších ročníků škol mateřských. Podle krajského hygienika Vladimíra Valenty došlo po odvolání ředitele ve waldorfské škole k nápravě. "Státní zdravotní dozor ale nebyl zatím uzavřen, nyní vypořádáváme námitky k protokolu podané právní kanceláří zastupující bývalého ředitele," doplnil. Ve čtvrtek prošlo podle něj v kraji testováním 13.750 školáků a 3858 zaměstnanců škol, pozitivně vyšly testy 15 školáků a šesti pracovníků.

čtk