Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Volba pro Semily opět vyhrála, druhé v cílové rovince je ANO. Mají ale shodně po sedmi mandátech

24. 09. 2022 | 21:26

AKTUALIZOVÁNO: Komunální volby v Semilech opět vyhrála Volba pro Semily, získala sedm mandátů v zastupitelstvu, které má 21 členů. Druhé skončilo ANO rovněž se sedmi mandáty. Třetí SPOLU bude mít tři zastupitele. Vyplývá to z výsledků komunálních voleb na www.volby.cz.

SMmlejnkova
Lena Mlejnková pokračuje jako starostka Semil.

Voleb se zúčastnilo 43,60 procenta voličů. Čtvrtí ODS s podporou KDU-ČSL mají tři mandáty, jednoho zastupitele bude mít na pátém místě KSČM.

Před čtyřmi lety se v Semilech o přízeň voličů ucházeli kandidáti osmi uskupení, uspělo jich sedm. Volby vyhrála Volba pro Semily, hlas jí dalo 32,95 procenta voličů a získala osm mandátů z 21 v zastupitelstvu.

Druhé skončilo ANO se čtyřmi mandáty stejně jako uskupení SPOLU, které bylo třetí. Dva zastupitele získala ODS, po jednom mandátu měli komunisté, Společně pro Semily a Piráti. K urnám přišlo 45,73 procenta voličů. Vítěznému uskupení se podařilo vyjednat širokou podporu s hnutím ANO, SPOLU, Piráty a Společně pro Semily. Dohromady strany měly 18 mandátů, starostkou byla Lena Mlejnková z Volby pro Semily.

Výsledky komunálních voleb 2022

Strana Procenta Hlasy Mandáty
Volba pro Semily 32,01 17058 7
ANO 29,99 15986 7
SPOLU 17,08 9102 3
ODS s podporou KDU-ČSL 13,65 7277 3
KSČM 7,27 3873 1

Zdroj: www.volby.cz

Lena Mlejnková z vítězné Volby pro Semily chce vyjednat širokou podporu

Širokou podporu napříč politickým spektrem chce stejně jako před čtyřmi lety v Semilech vyjednat starostka Lena Mlejnková, která je lídrem vítězné Volby pro Semily a v čele města stojí od roku 2015. Volba pro Semily volby opět vyhrála, když pro ni hlasovalo 32 procent voličů. Získala sedm mandátů z 21, o jeden méně než před čtyřmi lety. Stejný počet mandátů má druhé ANO, které naopak výrazně posílilo, před čtyřmi lety mělo čtyři zastupitele.

Voliči letos vybírali z pěti kandidátek, do zastupitelstva se dostaly všechny. Po třech zastupitelích bude mít uskupení SPOLU a také ODS s podporou KDU-ČSL, do zastupitelstva se dostal i jeden zástupce komunistů. Před čtyřmi lety vybírali voliči z osmi kandidátek, uspělo jich tehdy sedm. Mlejnkové se tehdy podařilo vyjednat širokou podporu s uskupeními ANO, SPOLU, Piráty a Společně pro Semily, dohromady měly 18 mandátů. "S jednáním začínáme," řekla po zveřejnění výsledků ČTK Mlejnková.

Široké zapojení politických stran do práce města považuje za nejlepší. "Funguje to, na malém městě je to o konkrétních lidech," dodala starostka osmitisícového města. V zastupitelstvu stejně jako poslední čtyři roky není zakladatel Volby pro Semily a někdejší starosta, místopředseda hnutí STAN Jan Farský. Na kandidátce byl poslední. "On se nechtěl ani podílet na vedení města, ani dostat do zastupitelstva, chtěl ale vyjádřit podporu," řekla Mlejnková.

Farský loni uspěl ve volbách do Poslanecké sněmovny, po kritice své stáže ve Spojených státech, se ale vzdal poslaneckého mandátu. Na mimořádném sněmu hnutí v Hradci Králové se v červenci ani neucházel o post prvního místopředsedy STAN, stal se jen řadovým místopředsedou. Ze stáže už se vrátil, o návratu do politiky ať už komunální nebo celostátní zatím neuvažuje. "Já se chci v téhle fázi soustředit na rodinu a knihkupectví, takže když mi na jaře řekli, že by mě chtěli na kandidátce, řekl jsem, že jo, ale leda na posledním místě, a to mi splnili," řekl dnes ČTK Farský.

čtk