Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výrobce matrací stěhuje výrobu do Jilemnice a přijme nové zaměstnance. Továrnu v Roztokách zničil požár

17. 01. 2022 | 14:33

Výrobce matrací Hilding Anders ČR se začal stěhovat do svého nového závodu v Jilemnici na Semilsku. Jde o investici za více než deset milionů eur (přes 250 mil. Kč). Přijmout chce firma i nové zaměstnance. ČTK to dnes řekl ředitel Hilding Anders ČR Petr Vašíček.

postel
ilustrační foto

"Už máme inzeráty, poptáváme, děláme nábor, máme i personální agenturu," řekl Vašíček. Aktuálně firma v Česku zaměstnává zhruba 100 lidí, ještě letos by se chtěla dostat na 150 a v dalších letech až na 250 pracovníků.

Nové působiště začal jeden z největších výrobců matrací v Česku hledat po konci října 2020, kdy mu továrnu v Roztokách u Jilemnice zničil požár a bylo nutné ji zbourat. "Škoda odpovídá přibližně investici v Jilemnici," uvedl Vašíček. Po zničení továrny firma dál v Česku matrace vyráběla v provizorních podmínkách. Dočasně zřídila výrobní závod u Hodonína na jižní Moravě, další zaměstnance měla na dvou místech v hradeckém kraji. Nové zázemí výrobce matrací nakonec našel v Jilemnici, v areálu v Branské ulici. Stěhování už zahájil. "Máme tam přestěhované kanceláře, šicí oddělení, komplet prošívání, šití, to, co jsme dříve mívali v Nové Pace. A myslím, že v horizontu měsíce tam budeme komplet," řekl Vašíček.

Podle něj bude nový závod lépe zabezpečený před případným požárem, než byl ten v Roztokách. "Chceme se poučit z toho, co se stalo, i když to byla nešťastná náhoda. Jsou tam moderní EPS (požární signalizace), automatické zavírání dveří. Prostě to nejmodernější, co namontovat šlo, tak tam je namontováno. Kdyby někdy v budoucnu došlo k tomu, že by začalo hořet, tak by to mělo zasáhnout jen malou část," dodal. V Roztokách působil výrobce matrací 20 let. Původně pod názvem Tropico, ve spojení se švédským výrobcem postelí a matrací Hilding Anders funguje od roku 2007. Firma má skoro třetinový podíl na českém a slovenském trhu s matracemi. V novém závodě bude schopna vyrobit zhruba o polovinu více matrací než dosud, přes 300.000. Areál v Roztokách si zatím Hilding Anders ponechá v rezervě, pokud by v budoucnu bylo nutné rozšířit výrobu.

Po požáru sice firmě trvalo zhruba pět měsíců, než dokázala v provizorních podmínkách obnovit plně výrobu, s výsledkem za loňský rok je ale Vašíček spokojený. "Už během dubna, května jsme se dostali na čísla předchozího roku. Celkově rok skončil velice dobře, přestože máme komplikovanou výrobu, a určitě budeme v černých číslech," řekl. Tržby za uplynulý rok budou podle něj kolem 400 milionů. "Je to i díky našim zaměstnancům. Ani v těch nejoptimističtějších předpokladech jsem si netroufal říci, že bychom v tom komplikovaném výrobním procesu byli schopni dodat tolik zboží," ocenil.

Výrobu podle něj ani neovlivnila pandemie koronaviru. "Máme nastavené nějaké procesy, aby se lidé tolik nesetkávali. Minimalizovali jsme počty lidí v kanceláři, na pracovištích jsou velké rozestupy. Samozřejmě objevují se případy karantén, nikdy nás to ale neomezilo natolik, abychom museli omezovat výrobu," uvedl. Ode dneška se musejí všichni zaměstnanci firem v ČR testovat dvakrát týden. "Pro nás to není nic nového. My jsme testovali i předtím," řekl Vašíček. Časově to podle něj není nic náročné, z hlediska prevence toto opatření vítá.

čtk