Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vzpomínky pamětníků ožijí v Jitřence díky žákovským reportážím z projektu Příběhy našich sousedů

03. 03. 2024 | 14:40

Ve čtvrtek 7. března od 17 hodin se v semilském kině Jitřenka uskuteční slavnostní prezentace projektu Příběhy našich sousedů, který dětem přibližuje vzpomínky jedenáctky proslulých i méně známých pamětníků z okolí Semil, Turnova a Jilemnice, jejichž životy významně ovlivnily dějinné události 20. století, které se odehrály na území České republiky.

SMjitřenka v noci
archivní foto

Do projektu Příběhy našich sousedů, který se v Semilech koná pošesté, se zapojilo celkem pět žákovských týmů ze dvou základních škol a tří gymnázií. Pod vedením svých učitelů zaznamenali pamětnická vyprávění žáci ze ZŠ Ivana Olbrachta, ZŠ Dr. Fr. Lad. Riegra a gymnázií v Semilech, Turnově a Jilemnici. V průběhu šesti měsíců žáci nejprve natáčeli vyprávění místních pamětníků a dohledávali dokumentární materiály k jejich příběhům.

Ze shromážděných podkladů pak vytvořili vlastní dokumentární díla, která odborné i široké veřejnosti představí právě na slavnostní prezentaci v posledních listopadových dnech. Příběhy pamětníků z letošního ročníku jsou podle regionálního koordinátora Vojtěcha Kousala pozoruhodné.

Žáci a žákyně zpovídali například bývalého ředitele semilské nemocnice Miroslava Holuba, který se zapojil do revolučního dění v roce 1989. Dalšími pamětníky v letošním ročníku Příběhů našich sousedů jsou pedagog a prezident pěveckého sboru Jizeran Jaroslav Vávra či vyhlášený opravář televizorů František Tomíček. Týmy z Jilemnice a Turnova zase zpracovaly příběhy Jiřího Hübnera a Milana Soukupa, jejichž rodiny přišly v 50. letech o své polnosti.

Zpracovaná dokumentární dílo posoudí odborná porota ve složení Lenka Morávková (pedagožka), Tomáš Chvátal (historik) a Jana Švecová (novinářka). Slavnostním večerem v semilském kině Jitřenka provede moderátorka Anežka Petrová.

"Pokud vás zajímají místní dějiny nebo jen přemýšlíte, jak si zpestřit začátek jara, můžete přijít podpořit žákovské týmy přímo na závěrečnou prezentaci. Určitě se v sále semilského kina najde místo i pro vás," zve semilskou veřejnost koordinátor projektu Vojtěch Kousal. 

Letošní ročník Příběhů našich sousedů se mohl uskutečnit díky finanční podpoře města Semily a Libereckého kraje. Hodnotné ceny pro zapojené studenty a pedagogy poskytli místní sponzoři: kino Jitřenka, společnost Sundisk, Kuršel Family Foundation, kavárna Klid a knihkupectví Křižovatka.

O projektu:

V roce 2023 se do projektu Příběhy našich sousedů po celé ČR zapojilo 653 českých škol s více než 3600 žáky a studenty, kteří pod vedením 712 učitelů zdokumentovali v 805 žákovských dokumentaristických týmech více než 800 pamětnických příběhů. Cílem přitom nebylo zapojit jen elitní školy a nejnadanější žáky, ale zpřístupnit touto formou moderní dějiny co nejširšímu okruhu čtrnáctiletých a patnáctiletých žáků a studentů. Žákovské dokumenty jsou dostupné na webu www.pribehynasichsousedu.cz.

SM/Renata Coufalová