Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hokejisté Liberce zdolali Plzeň 4:3 v prodloužení a ve čtvrtfinále extraligy je čeká Hradec Králové. Hrdinou zápasu je Adam Najman

15. 03. 2023 | 0:10

Hokejisté Liberce vyhráli v rozhodujícím pátém utkání předkola play off doma po obratu nad Plzní 4:3 v prodloužení a ve čtvrtfinále extraligy je čeká souboj s Hradcem Králové. Rozhodl o tom v čase 61:39 útočník Adam Najman. Bílí Tygři nechybějí mezi nejlepšími osmi týmy už v sedmé dohrané sezoně za sebou.

postupTOPnew
Foto: www.hcbilitygri.cz

Plzeň vedla v 9. minutě už 3:0, ale nakonec z dvanáctého místa po základní části postup přes páté Bílé Tygry nedotáhla. V předkole se rozloučila potřetí za sebou a skončila nejhůře od sezony 2016/17, kdy obsadila 13. místo.

Liberec nastoupil bez útočníka Michaela Frolíka, který dostal jednozápasový trest za faul na Samuela Bittena z nedělného čtvrtého duelu. Místo něj se zařadil do hry Jiří Průžek. Plzeň podruhé bez potrestaného útočníka Kryštofa Hrabíka sestavu nezměnila.

Foto: twitter Bílí Tygři

Start utkání o pár minut opozdila nefungující časomíra na kostce nad ledem a o průběžném čase téměř do půlky první třetiny musel informovat hlasatel. Hned v úvodu měl šanci hostující Holešinský a po objetí branky zahrozil Rekonen. Potom se po Birnerově zákroku ramenem na hlavu těžce zvedal Piskáček. V čase 3:36 už se Západočeši radovali z vedení. Houdkovo nahození z poloviny hřiště Kváča jen vyrazil a z dorážky trefil bekhendem odkrytou část branky Mertl.

Za 126 sekund zvýšil po rychlém brejku Schleiss střelou z mezikruží. Liberec se pak ubránil při Nedomlelově trestu, ale v 9. minutě už vedli hosté 3:0. Využili toho, že Kváča chytal bez hokejky, a po Rekonenově střele se trefil bekhendem z dorážky Bitten.

"Třikrát jsme zlomili hokejku a dostali tři góly, bylo to šílené. Vzali jsme si time out a nikdo by asi v tu chvíli neřekl, že ještě vyrovnáme a rozhodneme v prodloužení. Povedl se mi pak důležitý zákrok, který nás snad pomohl nastartovat. Klobouk dolů také před kluky, jak mi pomohli a podrželi mě i směrem dopředu," řekl liberecký gólman Petr Kváča.

Kváča po oddechovém čase domácího kouče Patrika Augusty zlikvidoval Schleissovu možnost z přečíslení. "Kdybych tu šanci dal, tak je to 4:0. Nemyslím si, že by to bylo úplně rozhodující, ale samozřejmě to budu mít v hlavě dlouho," komentoval příležitost kapitán Plzně Jan Shleiss. "Oni pak zatáhli dobře, vyrovnali a bylo to padesát na padesát."

Liberec nastartoval ve 14. minutě gól Dlouhého, který v závěru dotlačil puk za Pavláta. Za 131 sekund po Vlachově pokusu odraženém od zadního mantinelu snížil na rozdíl jediného gólu do odkryté branky opět Dlouhý. Domácí se ještě zlobili na sudí Kiku s Pražákem, že nepotrestali při gólové akci Houdkův zákrok loktem na hlavu Kolmanna.

Na přelomu první a druhé třetiny Plzeň odolala při Houdkově vyloučení. Vzápětí Holešinský gestem far play odvolal údajný faul na svou osobu, Liberec pak převahu proměnil ve vyrovnání v 25. minutě. Z pravého kruhu překonal Pavláta Rychlovský a k oddechovému času sáhl i plzeňský kouč Petr Kořínek. Hosté se ubránili při Baránkově pobytu na trestné lavici.

Plzeň se vymanila z náporu domácích díky Ordošovu vyloučení, ale také v početní výhodě neuspěla. V 36. minutě po Schleissově nahození Suchý vyšťouchl puk zpod Kváčovy lapačky a bekhendem zamířil do levé tyče, ale sudí hru přerušili.

Na začátku třetí třetiny nepotrestal Liberec Mertlovo vyloučení. Kváču potom ohrozil Pour. Oba celky se snažily v klíčový moment série nechybovat a velké šance dlouho chyběly. V 53. minutě mohl otočit stav ve prospěch Bílých Tygrů Birner, ale Pavlát zasáhl.

V nastavení vyslal Flynn do úniku Najmana, který vyzrál na Pavláta a zahájil liberecké oslavy postupu. "Najel si mezi beky, dostal hezkou přihrávku. Udělal kličku, naznačil, že půjde do bekhendu, stáhnul to do forhendu a dal mi to mezi nohy," popsal akci gólman Dominik Pavlát.

"Tohle je tým, co má charakter, a já si strašně vážím, že jsem jeho součástí. Plzeň byla nesmírně těžký soupeř, hráči byli výborně nachystaní a celá série byla hodně vyrovnaná. O to víc si cením postupu a ještě více dnešního obratu," dodal Kváča.

Foto: twitter Bílí Tygři

Najman dokonal liberecký obrat a poslal Bílé Tygry do čtvrtfinále

Hrdinou večera se v rozhodujícím pátém zápase předkola hokejové play off s Plzní stal liberecký útočník Adam Najman. Dvaadvacetiletý centr ukončil v prodloužení v čase 61:39 svou druhou brankou v sérii napínavý duel a dokonal tak velký liberecký obrat z 0:3 na 4:3. Ve čtvrtfinále poměří Severočeši síly s Hradcem Králové.

"Oscar (Flynn) mi to parádně ťuknul do jízdy a já jsem jel sám na branku. Chtěl jsem střílet původně pod lapačku, trošku mi to ale ujelo, a nakonec z toho k mému štěstí vyšla gólová střela. Byly tam poté obrovské emoce a je to jeden z nejdůležitějších gólů v mé kariéře. Srovnal bych ho asi s gólem na 2:0 v sedmém semifinále na Spartě před dvěma lety," řekl v pozápasovém rozhovoru s novináři Najman.

Liberecké vítězství se ale nerodilo vůbec lehce. Bílým Tygrům hrubě nevyšel začátek utkání a již v 9. minutě prohrávali o tři branky. Domácí trenér Augusta zareagoval na nepříznivý vývoj oddechovým časem a po jeho skončení se pomalu začal rodit velký liberecký obrat.

"Třikrát jsme zlomili hůl a inkasovali poměrně smolné góly. Vzali jsme time out a říkali si, že už je to minulost a nic s tím neuděláme. Pořád před námi bylo padesát minut hry a věřili jsme, že je v našich silách ještě zápas zvrátit," uvedl rodák z Jihlavy.

Za klíčový moment zápasu Najman označil skvělý zákrok Petra Kváči za stavu 3:0, při kterém liberecká jednička sebrala téměř jistý gól plzeňskému kapitánovi Janu Schleissovi. "Nastartoval nás Kvakyho zákrok při soupeřově přečíslení dvou na jednoho. Tam nás hodně podržel a od té doby jsme začali zase hrát a cpát puky na branku. Krátce na to nás pak Čahy (Adam Dlouhý) dvěma góly dostal zpátky do hry," podotkl.

"V druhé třetině jsme vyrovnali a poté už to bylo jen o jednom gólu. Hrát prodloužení na zlatý gól v rozhodujícím zápase série je svátek a jsem rád, že jsme tentokrát byli šťastnější my,“ radoval synovec libereckého trenéra Patrika Augusty a mladší bratr Ondřeje Najmana, který hájí barvy Mladé Boleslavi.

Celá série byla hodně vyhecovaná a neobešla se bez disciplinárních trestů. Zatímco Liberec postrádal v rozhodující bitvě Michaela Frolíka, který dostal jednozápasový trest za faul na Samuela Bittena, Plzni sházel v posledních dvou zápasech útočník Kryštof Hrabík. Ten vyfasoval dodatečně stopku na dva zápasy právě za zákrok na Najmana z utkání číslo tři.

Útočník Škody pak rozhodnutí disciplinární komise komentoval na Twitteru slovy: 'Jsem rád, že rodinka Najman-Augusta-Ujčík drží stále při sobě.' "Zaregistroval jsem to a mohl jsem se tomu pouze zasmát. Nebral jsem to jako žádnou pomstu, je to týmový sport a všichni jsme chtěli vyhrát. Jestli měl potřebu si takto ulevit, tak je to jeho věc. Doufám, že mu chutnala klobása na tribuně,“ rýpnul si do soupeře střelec postupové branky.

Bílí Tygři byli i vzhledem k rozdílné formě obou soupeřů z konce základní části považováni před začátkem předkola za jasného favorita. Plzeňská Škoda ale nedala svou kůži lacino a sahala po postupu. "Psalo se o tom, ale my jsme věděli, co nás čeká. Série byla hodně náročná a Plzeň těžký soupeř. Zápasy byly hodně bojovné a nedarovali jsme si ani metr ledu. Parádně nás to připravilo na čtvrtfinále s Hradcem Králové," uvedl Najman, který v základní části posbíral 37 kanadských bodů.

Čtvrtfinálová série startuje pod Bílou věží úvodními dvěma zápasy v neděli a pondělí. "Těším se na to moc. Je to play off, kvůli tomu celou sezonu hrajeme. Teď dobře zregenerujeme, potrénujeme a koukneme se na video. Jsme rozjetí a v neděli na Hradec vlétneme a věřím, že budeme úspěšní," dodal Najman.

Foto: twitter Bílí Tygři

Predikce nemůže nikdo brát, rozhodl jeden gól, řekl plzeňský gólman Pavlát

Hokejisté Plzně dokázali dát v sérii předkola play off během tří duelů na ledě Liberce deset gólů za sebou, aniž by sami inkasovali. Vedli tím pádem i v rozhodujícím pátém utkání souboje o čtvrtfinále v 9. minutě už 3:0, ale pak se jejich šňůra zastavila a Bílí Tygři díky výhře 4:3 v prodloužení slavili postup. Plzeňský gólman Dominik Pavlát upozornil na to, že Indiáni byli po devíti porážkách v závěru základní části a pádu na dvanácté místo předčasně odepisováni. Vzepjali se i po úvodní porážce 1:4 v Liberci a rvali se o pokračování sezony do posledních sekund.

"Samozřejmě to mrzí. Vypadli jsme a končí nám sezona. Ale ty predikce před play off, to nikdo nemůže brát. Jak jsme mohli vidět, nikdo nám nevěřil. Všichni psali, že to bude 3:0 pro Liberec, nebo že maximálně uhrajeme jeden zápas. A pak bum a celou sérii rozhodl jeden gól. Bohužel padnul do naší sítě," řekl Pavlát.

"Prohráli jsme deset zápasů v řadě, ale my jsme šli do play off, že je to nová soutěž. Bylo to pro nás trošku vysvobození. V play off jsme ukázali, jaký jsme tým. Neviděl jsem důvod, proč by nás někdo měl odepisovat," prohlásil Pavlát.

Plzeň zastavila sérii neúspěchů ve čtvrtečním druhém utkání v Liberci, kde vyhrála 6:0. "Tím jsme se chytli a hráli jsme to, co po nás trenéři chtěli. Táhli jsme jako tým za jeden provaz, což bylo nejdůležitější," podotkl Pavlát.

V rozhodujícím duelu ale Západočechům nestačilo ani vedení 3:0. "Oni dali jeden gól, druhý gól a dostali se zpátky do zápasu. Měli domácí prostředí, ale na to bych se nechtěl vůbec vymlouvat. Naši fanoušci přijeli v hojném počtu, byli skvělý a myslím si, že ty liberecké přeřvali. Byli úplně úžasní a chceme jim za to ohromně poděkovat," doplnil Pavlát.

Naději na účast ve čtvrtfinále, kde by Indiáni vyzvali nejlepší tým základní části Pardubice, jim sebral z úniku po 99 sekundách prodloužení Adam Najman. "Najel si mezi beky, dostal hezkou přihrávku. Udělal kličku, naznačil, že půjde do bekhendu, stáhnul to do forhendu a dal mi to mezi nohy," popsal akci Pavlát.

Foto z www.hcbilitygri.cz

Předkolo play off hokejové extraligy - 5. zápas:

Branky a nahrávky: 14. A. Dlouhý (J. Šír, Průžek), 16. A. Dlouhý (J. Vlach, Kolmann), 25. Rychlovský (M. Ivan), 62. A. Najman (Flynn, Rychlovský) - 4. Mertl (Houdek), 6. Schleiss (Suchý), 9. Bitten (Rekonen, Zámorský). Rozhodčí: Kika, Pražák - Ondráček, Špůr. Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 5891. Konečný stav série: 3:2.

Sestavy:

Liberec: Kváča - Nedomlel, Balinskis, Melancon, Derner, Kolmann, M. Ivan - Ordoš, Filippi, Birner - Flynn, Bulíř, A. Najman - Rychlovský, P. Jelínek, J. Vlach - A. Dlouhý, J. Šír, Průžek. Trenér: P. Augusta.

Plzeň: Pavlát - Zámorský, Budík, Piskáček, Baránek, Jaroměřský, Houdek - Pour, Suchý, Schleiss - Rekonen, Mertl, Holešinský - Adamec, Honejsek, M. Beránek - Blomstrand, Bitten, A. Dvořák. Trenér: Kořínek.

čtk