Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Závěr prázdnin bude patřit křehké kráse skla a bižuterie. Na festival Jablonecká perle naváže Crystal Valley Week

12. 08. 2024 | 5:00

Bižuterní přehlídka Křehká krása v Jablonci nad Nisou skončila, i závěr prázdnin v Libereckém kraji ale bude patřit sklu. V Jablonci už připravují festival Jablonecká perle, na který naváže Týden Křišťálového údolí 2024 (Crystal Valley Week 2024) v Liberci. Jablonecká perle se poprvé uskutečnila loni a měla velký úspěch, letos bude proto festival dvoudenní, řekla ČTK náměstkyně primátora Jablonce Jana Hamplová (Starostové pro Liberecký kraj).

sklo kv mad Součástí akce bylo několik výstav. Největší byla v bývalé kavárně pošta a společně představovala práce Bořka Šípka a Jiřího Pačinka.
Foto: Mad

"Jablonecké muzeum skla a bižuterie slaví 120 let založení, a tak bylo nabíledni propojit tyto akce do jedné. Začínáme v pátek 23. srpna na letní scéně Eurocentra, program bude i v muzejním parku a v samotném muzeu, kde bude volný vstup po oba dva dny a bude tam i rodinná tvořivá dílna. V sobotu se přesuneme na Horní náměstí. Tam to bude podobný formát jako loni, od 10:00 začínáme dětským program a od 14:00 budeme pokračovat hlavním hudebním programem, který odstartuje Ladybirds," doplnila Hamplová.

Festival Jablonecká perle, foto - zdroj: Facebook/Jablonecká PerleSoučástí programu na Horním náměstí budou výtvarné dílny, ale také prodej bižuterie. Vstup je zdarma, pomyslnou vstupenkou je perle, skleněný kamínek, kousek bižuterie. "Z toho, co jsme nabírali, vzniká unikátní umělecké dílo a každý rok se bude rozrůstat," řekla náměstkyně. V pátek a sobotu propojí Jablonec se sousedním Libercem unikátní křišťálová tramvaj - historický vůz vyzdobený vánočními dekoracemi od sklářských společností Glassor a Rautis.

Botanická zahrada, foto: Artur IrmaKřišťálová tramvaj bude mezi městy jezdit také o Týdnu Křišťálového údolí, který se od 26. do 31. srpna koná už potřetí v sousedním Liberci. Ten loňský navštívilo 25.000 lidí. "Letos nabídne akce na 25 místech Liberce, nejen v centru, ale například i ve Vratislavicích. Kromě stálého programu - výstav, ukázek výroby a sklářských workshopů přinese i komentované prohlídky, představí mistry oboru i mladé talenty," řekla ČTK mluvčí projektu Lucie Fürstová.

Foto: MadPoprvé představí liberecký festival nejen místní umělce, ale i zahraniční hosty. "Dva holandští tvůrci připravili výstavu v kavárně Pošta a také fantastickou módní show v tramvajovém depu,", doplnila Fürstová. Chybět podle ní nebude křišťálový trh tentokrát v krajské vědecké knihovně, kreativní a animační dílny. "Festival se ale nezaměřuje pouze na sklo. Například historický Liebiegův palác bude hostit výstavu věnovanou fenoménu český granát z různých úhlů pohledu," dodala. Minulý ročník připomene od pondělí výstava ve vestibulu krajského úřadu.

čtk

Fotogalerie:

Foto: 1, 2, 4 zdroj: Facebook/Visit Crystal Valley

Foto: 3 - foto: Artur Irma