Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Cisterciáni z kláštera St. Marienthal opět pořádají o Neděli velikonoční tzv. Semínkovou jízdu

08. 04. 2023 | 7:11

Každoročně na Velikonoční neděli zvou cisterciáni z kláštera St. Marienthal na velikonoční tzv. Semínkovou jízdu s průvodem semenných jezdců do kláštera u Ostritz. Tato tradice se v Ostritz a v klášteře St. Marienthal pěstuje již 394. let, informuje FB profil Prirodni Park Zitavske Hory.

ostric2
Autor fotografií: Torsten Fechner (Kloster St. Marienthal)

Klášter Marienthal leží v Horní Lužici mezi Žitavou a Zhořelcem. Je nejstarším nepřetržitě existujícím konventem cisterciaček na hornolužické/německé půdě. "Nenechte si letošní jízdu ujít, bude se konat velikonoční neděli 09.04. od 13:00 hodin," zve FB profil Prirodni Park Zitavske Hory.

Průvodu se každoročně účastní v průměru 80 jezdců se svými velkolepě zdobenými koňmi. Jezdci jsou tradičně oblečeni do černého a na hlavě mají cylindry. Jezdci, mezi nimiž jsou i katoličtí a protestantští kněží z Ostritz, pocházejí z nedalekého okolí a z Polska.

Velká část jezdců se účastní s vlastními koňmi. Vzhledem k mimořádně dobré přípravě je také možné najmout koně, aby se tohoto průvodu zúčastnili. To také vysvětluje, proč se průvodu již delší dobu účastní mladí jezdci a zajišťují tak pokračování této tradice.

Na cestě velikonočního průvodu doprovázejí jezdce dechové nástroje. Během průvodu zúčastnění kněží oznámí velikonoční poselství a velikonoční požehnání u různých božích křížů. To je také spojeno s prosbou a modlitbou za prosperující úrodu. Hovorově je průvod také označován jako velikonoční jízda.

Z tohoto důvodu do Ostritz a kláštera každoročně přijíždějí tisíce lidí. Aby byl zajištěn regulovaný proces, jsou zde vyhrazena parkovací místa, ze kterých se lze do kláštera i do města snadno dostat pěšky.

Zdroj: FB profil Prirodni Park Zitavske Hory