Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Karáskova pašerácká stezka za hranicemi kraje: po stopách loupežnického raubíře 

04. 08. 2024 | 10:16

Pro zajímavé zážitky se občas vyplatí nakouknout přes hranici do sousedního kraje. Šluknovským výběžkem a příhraničním německým Saskem provede šestadvacetikilometrová Karáskova pašerácká stezka. Vyrazit na ni lze z Varnsdorfu, popřípadě i z jiných měst na trase.

Zámek Heinewalde
Zámek Heinewalde, foto: LK

„Vyplatí se vymazat z hlavy státní hranice a plynule za zajímavými místy přecházet z české strany do Německa a zpět. Karáskova pašerácká trasa toho pro návštěvníky nabízí opravdu hodně,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Z Varnsdorfu vede cesta do Großschönau, kde kromě lidové architektury lze obdivovat i dovednosti bývalých obyvatel v tamním muzeu. Až do roku 1933 se v této oblasti vyráběl damašek, jednobarevná žakárová tkanina se vzorováním různých tvarů a velikostí.

Trasa pak pokračuje podél Mandavy do Hainewalde. Přímo u trasy se totiž nachází zámek Kanitz-Kayw, který připomíná zámek Sanssouci v Postupimi. Nedaleko zámku se nachází barokní krypta s jedinečnou sochařskou výzdobou.

Přes Spitzkunnersdorf se jde do Leutersdorfu, kde ocení především ti, kteří vyrazili s dětmi, tamní zoologickou zahradu. Trasa pak dále pokračuje do Seifhennersdorfu, kde se přímo v jednom z podstávkových domů nachází Karáskovo muzeum, jehož expozice překypuje zajímavostmi o loupežnickém náčelníkovi.

Po návratu do Varnsdorfu je možné prohlédnout si například kostel sv. Petra a Pavla nebo náměstí z roku 1774.

LK/Jan Mikulička