Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kubaštův zahradní betlém ze sklářského ateliéru Urbanglass je vzpomínkou na historický papírový model

21. 11. 2023 | 18:17

V Hubálově 21 u Loukovce ve středních Čechách na návštěvníky v rodinné dílně manželů Evy a Karla Urbanových Urbanglass figurky čeká adventní atmosféra, neuvidíte jen překrásné betlémy složené z figurek foukaných nad kahanem, ale také jedinečný Kubaštův zahradní betlém, informuje FB profil Visit Crystal Valley.

urbanglass3
Kubaštův zahradní betlém se stěhuje z domu na zahradu.

Koncem víkendu se uskutečnilo stěhování zahradního betlému. Je velký 2x4 metry a je kopií díla Vojtěcha Kubašty z roku 1970. Původní papírový betlém starší generace znají z dětství, kdy býval rozložený pod vánočním stromkem.

Předlohou byl tento papírový model...

Kubaštův zahradní betlém je prvním svého druhu v republice, k vidění bude v zahradě u rodinného domu, kde mají manželé Urbanovi sklářský ateliér vůbec poprvé 25. listopadu 2023.

U Urbanových budou vystavena i další Kubaštova díla. Půjde o novotisky pohádkových 3D knížek a jedinečných rozkládacích betlémů, která vrací do dětských let. Budete si je moct pořídit a odnést, stejně jako sklářskou tvorbu Urbanglass.

Zdroj: FB profil Visit Crystal Valley a https://www.urbanglass-figurky.cz/