Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výletní tip podle starosty. Díl 1., Josef Šimek zve na návštěvu méně známých zajímavostí Lomnice nad Popelkou

10. 03. 2022 | 0:00

Města Libereckého kraje mají vesměs bohatou historii. Bez přehánění lze napsat, že ke každému sídlu přiřadí pár obecně zajímavých dominant i školák. Jsou ale zákoutí méně známá, která třeba ani nejsou propagovaná, a přesto jsou nad míru pozoruhodná. Rádi bychom je zviditelnili, a proto naše pravidelné výletní tipy budeme obohacovat o tipy na taková místa.

Kdo by měl své město znát lépe než starosta, či v případě Liberce a Jablonce nad Nisou primátor? Takže inspiraci budeme hledat na radnicích. Začneme v Lomnici nad Popelkou, která je čerstvou držitelkou ocenění Historické město Libereckého kraje za rok 2021, viz náš rozhovor na toto téma se starostou Josefem Šimkem. Bylo tedy logické toulky po tajemnějších zákoutích měst a městeček začít právě zde. Nebudu psát o zámku, muzeu, o lomnickém náměstí ani o Karlovu, to jsou cíle dostatečně známé, již na GENUS.CZ popsané. Mám pro vás tři plus jeden ryze osobní tip starosty Josefa Šimka.


1. Městský hřbitov se zvonicí a márnicí (MAPA)Zvonice byla postavená roku 1652, ale nejstarší dochované použité dřevo je o pár desítek let mladší.Hřbitov nahradil starý městský hřbitov (situovaný u kostela) roku 1652. Impozantní hřbitovní brána a márnice byly vystavěny roku 1886. Na konci roku 2008 přešel hřbitov i budovy z majetku Římskokatolické církve do majetku Města Lomnice nad Popelkou. Je vzorně udržovaný a u vchodu stojí velmi kvalitní, informačně hutné tabule. Je zde například kompletní mapa hrobů a hrobek, takže hledáte-li rádi významné osobnosti, kterých je zde mimochodem pochováno velmi mnoho, budete mít badatelské hody.Hřbitov má příkladně vypracovaný informační systém a jak vidíte, vede tudy i městská naučná stezka.Nejcennější památkou hřbitova je renesanční dřevěná zvonice z roku 1652. Jde o nejstarší stavbu města. Od roku 2011 se ve zvonici střídají zvoníci a každou neděli zvoní poledne. Přitom je v nedalekém domku hrobníka přístupná výstava pohnuté historie lomnických zvonů. Zvonice totiž mívala do 1. světové války pět zvonů.K vidění je celá řada honosných hrobek.V květnu 2016 byla zahájena sbírka za „Návrat zvonů do Lomnice nad Popelkou“, která měla šťastný konec. Zhotovitelem nových zvonů se stal zvonař Petr Rudolf Manoušek z Prahy. Slavnostní žehnání zvonům se odehrálo v sobotu 11. listopadu 2017 na nádvoří lomnického zámku a GENUS.CZ byl u toho.


2. Bártova vila (MAPA)Bártova vila.Tato reprezentativní budova zdaleka vyčnívá z šedi okolních domů na rohu ulic Jeronýmovy a Havlíčkovy, cestou k výše jmenovanému hřbitovu. Skvěle opravená fasáda září pastelově hráškovou zelení. Mimochodem, završení obnovy obvodového pláště Bártovy vily, konkrétně vstupů do objektu, bylo jedním z důvodů, proč titul historického města získala právě Lomnice nad Popelkou.Bártova vila, detail vchodu.Bártova vila nese jméno po současném majiteli, který zde má sídlo firmy Bárta & Bárta. Secesní budovu si v letech 1911 až 1913 nechal postavit Josef Horák junior, starší syn továrníka Horáka v areálu rodinné továrny. Podle návrhu architektů Vojtěcha Pikla a Václava Vejrycha vilu vybudoval Robert Niklíček. Do vlastnictví Bártů dům přešel po Horákově smrti.


3. Horákova (nebo též Křížova) vila (MAPA)Horákova vila.Tuto vilu starosta Šimek doporučuje, přestože do dálky volá po důkladné rekonstrukci. Pozdně secesní budovu s velmi výraznou šestibokou centrální věží si nechal postavit František Horák, mladší syn již zmíněného továrníka Horáka. „Bylo to možná tak trochu o soupeření těch dvou bratrů, každopádně to je nádherná stavba,“ komentuje Josef Šimek vzhled budovy, které neubrala na atraktivitě ani opadaná omítka.Horákova vila, detail."Domove, domove, drahý a jediný, tys nám nejdražší nad světa končiny". Jeden z citátů Svatopluka Čecha.Dům postavil v letech 1912 až 1914 Vácslav Slabo podle návrhu pražského architekta Františka Xavera Sandera. Stavbu si rozhodně obejděte dokola. Fasádu totiž zdobí vlastenecké citáty z básně Domov Svatopluka Čecha a je též připomenuto, že se na tom místě původně nacházely panské stodoly. Domyslet si budete muset zvuk odpalovaných tenisových míčků, protože kurty, které na vilu kdysi navazovaly, odnesl čas. Polovina vily je v majetku města, takže, na rozdíl od vily Bártovy, po plánované rekonstrukci budete moci do interiéru možná nahlédnout a nasát atmosféru života českých továrníků na počátku 20. století.


4. Křížová cesta na Tábor jako bonus (MAPA)Vrcholová pasáž křížové cesty.Čtrnáct výklenkových kaplí z přelomu 19. a 20. století přidává pan starosta na závěr jako bonus nejen proto, že byly na přelomu století 21. vzorně zrekonstruovány a dodnes nebyly kupodivu vandaly poničeny. Směřují totiž k Tichánkově rozhledně na vrchu Tábor, což je kopec skrývající řadu dalších překvapení.Začátek křížové cesty.Na Táboře se kromě pětatřicetimetrové věže a restaurace nachází i masivní poutní kostel Proměnění Páně z roku 1704. Nicméně první dřevěná kaple zde stála již roku 1349. Pozoruhodností tajemnou je v jižním svahu Tábora stojící Alainova věž, nápadně připomínající spodní část rozhledny Štěpánka.Cestou vzhůru minete hned několik památných stromů. Dole v oboře je dokonce jeden účastník soutěže o titul Strom republiky.Podle některých pramenů se jedná o největší myslivecký posed na světě. Jméno nese po tragicky zesnulém bratru knížete Kamila Rohana. Alaina Rohana připomíná i kříž z roku 1849, stojící na křižovatce lesních cest. Na jednu procházku až dost atrakcí, že?

Text a foto Mad