Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zdolejte Jizerské tisícovky na běžkách, trasy jsou upraveny. Navážete tím na legendární závod

08. 02. 2023 | 5:41

Vzpomínáte si na legendární závod na běžkách „Jizerské tisícovky“? Jezdíval se každou zimu vždy v lednu a účastníci měli zdolat co nejvíce tisícových vrcholů Jizerských hor za jeden den. Závod byl sice před několika lety zrušen, ale proč si neudělat výlet po stopách tohoto slavného vytrvalostního a orientačního závodu po své vlastní ose?
 

lyžařkyGoogleJIzerky
ilustrační foto

Na horách panují celkem dobré nebo alespoň dostatečné sněhové podmínky, tak hurá do bílé krajiny!

Zkusíte zdolat jizerské vrcholy jako vzpomínku na slavný závod? Jizerské tisícovky se jely poprvé roku 1983 a naposledy v roce 2017. Cílem bylo navštívit co nejvíce tisícových vrcholů Jizerských hor v daný den. Start byl od 6:00 a cíle muselo být dosaženo do 21:00 hodin. Trasa a tempo záleželo pouze na volbě závodníků. A z toho můžeme vycházet i dnes.

Pečlivě si zvolte trasu a vyrazte do stopy hned ráno. Nemusíte se bát, trasy jsou kvůli dostatku sněhu upraveny, Jizerská o.p.s upravuje rolbou a skútry přes 200 km tratí Jizerské magistrály a tentokrát zajela i do pod Oliveckou horu a dokonce na Rudolfov. Projeté jsou všechny hlavní trasy Jizerské magistrály. Dostanete se do Josefova Dolu, na Hřebínek, Souš, Smědavu, Předěl, Paličník, Krásnou Máří, Smědavu, Protrženou přehradu či na Mariánskohorské boudy.

Závod obvykle začínal a končil v Tanvaldu u sportovní haly, ale jako místa startu doporučujeme (zejména, když není příliš sněhu) i další východiště běžeckých stop, například Kořenov (U Zvonku), Polubný (parkoviště U pralinky), Martinské údolí, parkoviště Souš nebo Josefův důl (Peklo). Nejznámější výchozí body v Bedřichově (centrální parkoviště, Maliník) nebo Jizerku (Bukovec) není třeba představovat. Určitě si s sebou vezměte vydatnou svačinu, čelovku a mapu nebo GPS navigaci. Hodit se bude i výstroj pro případ zhoršeného počasí.
 
Zvolte si správnou trasu a dobré parťáky

Tradičně byly do závody zařazeny tyto jizerskohorské tisícovky: Smrk 1 124 m, Jizera 1 122 m, Černá hora 1 085 m, Smědavská hora 1 084 m, Holubník 1 070 m, Sněžné věžičky 1 055 m, Černý vrch 1 026 m, Jelení stráň 1 017 m, Ptačí kupy 1 013 m, Knajpa 1 012 m, Polední kameny 1 006 m, Bukovec 1 005 m, Milíř 1 002 m a Zámky 1 002 m. Nyní zde kontrolory již nepotkáte, přesto (nebo právě proto) si užijete nejen „výživný“ výlet, ale i špetku dobrodružství. Odměnou vám bude skvělý pocit ze zdolání této velké a obtížné výzvy i kót, které někdy není lehké v zasněženém terénu dobýt. Určitě se na tuto výpravu nevydávejte sami, zkuste sestavit tým kamarádů nebo sportovních členů rodiny.
 
Původní nápad na pořádání Jizerských tisícovek se zrodil v hlavě Josefa Kuny z Tanvaldu, kterému nikdo neřekl jinak než než Joe, v roce 1981. Tento milovník přírody, turista a nadšenec pro Jizerské hory si nejdříve projel trasu sám, aby zjistil, zda je reálné vše zvládnout a také zorganizovat jako veřejnou turisticko-sportovní akci. Prvního oficiálního ročníku se tak Jizerské hory dočkaly o dva roky později, tedy v sobotu 22. ledna 1983. Labutí píseň závodu dozněla 21. ledna 2017.

www.kudyznudy.cz

Snímky ve fotogalerii jsou rovněž z portálu www.kudyznudy.cz