Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

15. ročník soutěže KyberRobot sršel nápady. Roboti pouštěli hudbu, skládali trička nebo vařili čaj

01. 02. 2023 | 5:00

Když si někdo hraje s roboty, nejen že nezlobí, ale může vyhrát soutěž. A přesně o to usilovalo přes třicet týmů, které se se svými nápady snažily nadchnout porotu nebo pokořit stopky v soutěži KyberRobot. Patnáctý ročník stále populárnější soutěže, v níž žáci základních a středních škol zápolí ve stavbě robotických konstrukcí, pořádala Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL (FM).

kyberrobot1
Sedmák Josef Pícha získal zvláštní cenu poroty za konstrukci robota, který umí přehrát písně podle barev a vlní se do rytmu. Foto: Adam Pluhař, TUL

Před porotu v sobotu předstupovali tvůrci seismografu, robotického terária nebo zařízení na skládání triček.

„Můj robot umí přehrát písničky podle barev. Každá barva má tu svoji písničku. Robot zároveň i tančí a může to být vhodný společník třeba na narozeninovou party,“ líčí se zápalem Pepík Pícha, žák 7. ročníku Základní školy Aloisina Výšina v Liberci, když předvádí svého robota sestaveného ze stavebnice Lego Mindstorms.

Soutěže se v kategorii A: Robot – pomocník lidí, jež probíhá v univerzitní aule, účastní podruhé. Ve své nové konstrukci spojil Pepa své dvě vášně. Hru na klavír a programování. Lásku k technice rozvíjí i v rámci kurzů Dětské univerzity TUL. A programovací jazyky pilně studuje i doma. Když spolu mluvíme, má po boku kamarády z kurzů dětské univerzity a také velkou touhu se svým nápadem bodovat. V té době ještě neví, že za pár desítek minut získá cenu poroty. „Letos jsem se rozhodl udělat změnu a postavit něco opravdu sofistikovaného, tak snad to porota ocení,“ věří svému nápadu Pepík Pícha.

Patnáctý ročník soutěže robotických konstrukcí pro žáky základních a středních škol KyberRobot uspořádala tradičně Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL. Foto: Adam Pluhař, TUL

 

Na pomyslné stupně vítězů za chvíli vystoupá i desetiletý Matias Mansfeld ze Základní školy Lesní v Liberci. Také on vyvinul vlastní robotickou konstrukci, která umí pomoci člověku. Jeho robot zvládne třídit kostičky stavebnic podle barev. „Uklidí mi Lego podle barev. Jsem líný to dělat sám,“ usměje se Matias. Rovněž pro něj je programování velkým koníčkem. Stejně jako spousta jiných soutěžících navštěvuje i Matias Dětskou univerzitu TUL.

Soutěže KyberRobot se mohou účastnit nejen jednotlivci, ale i týmy. Porota hodnotí jak nápad, jeho funkčnost a technické řešení, tak úroveň prezentace.

V předsálí univerzitní auly si soutěžící v rámci kategorie B: Autonomní robot – záchranář lámou hlavy s tím, jak robota naprogramovat tak, aby prokličkoval bludištěm. Robůtci se točí, pípají a se střídavým úspěchem projíždějí cílem. Rozhodující je čas. Vojtěch Ištvánik přijel do Liberce ze Štětí už potřetí a se svojí „Motorovou myší“ chce obhájit loňské vítězství. Nakonec mu jen o stupínek unikne. „Studuji obor informačních technologií a programování těchto mikrokontrolérů mě zároveň baví. Je to velká legrace. Mám rád pálení motorů. Tady na liberecké univerzitě se mi líbí, že se nemění téma, mění se jen dráha,“ líčí Vojtěch.

 Patnáctý ročník soutěže robotických konstrukcí pro žáky základních a středních škol KyberRobot uspořádala tradičně Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL. Foto: Adam Pluhař, TUL

 

Tvořivost nad zlato

Do soutěže KyberRobot se letos zapojily 34 týmy. Zatímco v kategorii B vyhrává nejrychlejší robot, v kategorii A hodnotí porota kreativitu i způsob představení nápadu a konstrukce. „Necháváme na dětech, aby si samy vybraly funkci, kterou budou jejich roboti plnit. Chceme, aby byly tvořivé. Je to kreativní soutěž, hodnotíme i nápad. Bohužel vidíme, že kreativita dětí není obecně moc podporovaná. Děti častěji jen plní zadané úkoly. Možná je to i tím, že si děti méně hrají,“ říká za organizátory soutěže proděkan FM Miloš Hernych.

Soutěž KyberRobot je ojedinělá tím, že zapojuje už děti prvních stupňů základních škol. V zájmu o techniku je tak organizátoři soutěže dokáží podchytit dříve. Mnoho účastníků soutěže také prochází kurzy Dětské univerzity TUL, kde se učí nejen hravě programovat, ale i prezentovat svoji práci.

TZ TUL/Adam Pluhař

Fotogalerie: Patnáctý ročník soutěže robotických konstrukcí pro žáky základních a středních škol KyberRobot uspořádala tradičně Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL. Foto: Adam Pluhař, TUL