Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Autovraky za dvě stovky! Liberec nabízí do aukce patnáct odtažených vozů. Dražit se bude 10. srpna 

22. 07. 2022 | 5:00

Díky nové legislativě, která umožňuje městům a obcím se jednodušejí a rychleji zbavovat autovraků, které hyzdí tvář města, se od loňského roku podařilo odtáhnout z libereckých ulic kolem sta nepojízdných vozidel. Většina z nich skončila na vrakovištích, kde došlo k jejich likvidaci.

odtah
ilustrační foto

Přesto patnáct z nich si prozatím město ponechalo ve svém vlastnictví a nabízí je do dražby. Nejnižší vyvolávací cena začíná u částky dvě stě korun. Na první pohled se zdá, že je počáteční částka až směšně nízká, jenže všechny vozy jsou ve stavu, kdy bez dalších investic nebude možné jejich užívání. Některé z nabízených vozidel dokonce nemají ani klíčky.

“Vozidla s propadlou technickou způsobilostí jsme nechali odtáhnout z libereckých ulic a jejich majitelé se k nim nehlásí,” dodala k výběru vozidel mluvčí Liberce Jana Kodymová. Mezi vozy, které čekají na nového majitele, jsou převážně známé a zaběhnuté značky fiat, ford nebo škodovky. Od možnosti odkupu si město slibuje především snížení nákladů na případnou likvidaci. “Pokud se vozidlo nepodaří vydražit, bude následovat jeho likvidace,” doplňuje Jana Kodymová. Samotná dražba se uskuteční 10. srpna v sídle Odtahové služby Říha v dolním Hanychově.

Zájemci, kteří v dané datum dorazí na dvůr Odtahové služby, si budou moci před samotnou dražbou vozidla prohlédnout a vybrat si svého favorita. “Dražené věci bude možné obhlédnout třicet minut před začátkem dražby,” dodává důležitou informaci mluvčí města. Případní kupci musí počítat s tím, že za koupený vůz budou muset zaplatit na místě hotově a následně si zajistit jeho odtažení ze dvora.

Většinu z patnácti autovraků je možné rozebrat na náhradní díly nebo do vozu zainvestovat a znovu ho zprovoznit. K autům chybí doklady, technické kontroly a v některých případech, jak bylo zmíněno výše, i samotné klíčky.

Problémy s odstavenými autovraky, které často měsíce stojí bez povšimnutí na libereckých sídlištích, začala radnice intenzivněji řešit v loňském roce. Nekonečný boj s majiteli, kteří se ke svým vozidlům nehlásí, zjednodušila v předloňském roce novela zákona o pozemních komunikacích. Dosavadní praxi, kdy dlouhé měsíce probíhala komunikace mezi majitelem a radnicí a v mnohých případech ani nedošlo k žádné vzájemné dohodě, se přes noc změnila. A města dnes už mohou nepojízdné autovraky odtahovat bez toho, aby musel majitel dát souhlas.

Zákon funguje tak, že vlastník vozu dostane výzvu, aby svoje nepojízdné auto odstranil z veřejného prostoru. Následně, pokud tak neučiní do dvou měsíců, může město nechat auto odtáhnout a náklady po majiteli vymáhat. Díky novele zmizelo z libereckých ulic už více než sto podobných autovraků. “Čas od času se nějaký nový objeví,” dodává k situaci ohledně nepojízdných vozů na libereckých parkovištích náměstek primátora pro technickou správu města Jiří Šolc (nestr. za SLK).

Kompletní seznam nabízených aut do dražby je k přečtení na stránkách města nebo na jeho facebookovém profilu. Nutno dodat, že při výběru, který z vozů zakoupit, je třeba také hledět na to, zda je auto na první pohled úplný vrak a nebo jde jen o vozidlo bez STK, které se vrakem může stát v následujících měsících nebo letech. Zda se dražba městu vydaří a přiláká dostatek zájemců, bude jasné 10. srpna.

lux, foto lux a archiv