Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Botanická zahrada v Liberci získala vzácné masožravé rostliny kriticky ohroženého druhu

20. 03. 2023 | 16:40

Krajská Botanická zahrada v Liberci získala vzácné masožravé rostliny. Jde o Nepenthes clipeat, což je kriticky ohrožený druh, který se vyskytuje jen na horních svazích žulové hory Kelam v indonéském Západním Kalimantanu na Borneu. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí kraje Jan Mikulička.

masožravkaclipeata-tvar listu
Foto: LK

"Ve volné přírodě je jich méně než 20, přičemž pouze jedna rostlina je samičí," uvedl.

Botanická zahrada získala od pěstitelů v Německu čtyři nepříbuzné linie těchto rostlin, a má tak ve sbírce dvě linie samčí a dvě linie samičí. "Úkolem bude tyto rostliny vypěstovat do květuschopného stavu, a získat tak semena, která budou základem pro rozšíření genetické základny tohoto druhu," dodal Mikulička.

Tato láčkovka se podle něj vyznačuje poléhavým růstem. Naprosto typickým a nezaměnitelným znakem pro ni jsou listy vejčitého až skoro kruhového tvaru, jejichž délka i šířka činí v dospělosti až 20 centimetrů. "Jsou silně plstnaté a úponky nesoucí láčku vyrůstají ze spodní strany listu ve vzdálenosti přibližně jedné třetiny od vrcholu listu, což je druhým typickým znakem. Díky tomu se na listech vytváří typická prohlubeň, umožňující rostlinám zachytávat vodu," dodal mluvčí kraje.

Masožravé rostliny patří mezi hlavní lákadla liberecké botanické zahrady. Věnovaný je jim celý pavilon.

čtk