Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Cena za opravu úřednické budovy Uran v Liberci stoupla o dalších 17 milionů na 161 mil. korun

09. 05. 2024 | 19:14

Cena za opravu úřednické budovy Uran v Liberci, která začala loni v srpnu, stoupla o dalších 17 milionů korun. Celkově tak za ni liberecká radnice zaplatí skoro 161 milionů. Oprava potrvá i déle, nový termín dokončení prací je prosinec letošního roku. Novináře o tom dnes informoval liberecký primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

UranNovýMad
archivní foto

Rekonstrukci sedmipodlažní budovy na základě veřejné soutěže nechává radnice opravit za 136,5 milionu korun, práce měly skončit do začátku letošních letních prázdnin. Za nárůstem ceny i prodloužením termínu je podle primátora vyšší rozsah prací, než původně předpokládali. Nyní jde o třetí dodatek smlouvy. "Největší položkou je, že jsme se rozhodli přiobjednat zejména rekonstrukci sociálního zařízení ve všech patrech," řekl primátor.

Objekt Uranu, který od roku 1969 stojí v ulici 1. máje vedle autobusového nádraží, byl z úřednických budov Liberce v nejhorším stavu. Přesto původním záměrem města bylo opravit jen fasádu, která ohrožovala okolí. Kolem kancelářské budovy bylo několik let ochranné lešení, aby nic nespadlo na chodník, který vede k vlakovému nádraží. Už při přípravě projektu se ale podle primátora ukázalo, že do rekonstrukce bude nutné zahrnout i částečnou obnovu vnitřních prostor.

"Tak jsme postupně začali přidávat rekonstrukci topení, instalaci vzduchotechniky. Pak jsme přidali vznik (zázemí) autobusového nádraží v přízemí," řekl Zámečník. Na špatný stav některých částí se přesto podle něj přišlo až po zahájení stavby. Mezi největší přidané položky, kromě rekonstrukce sociálních zařízení, patří výměna elektroinstalace.

čtk