Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká vánoční specialita - vinná klobása. Na sváteční stůl se dostala i proto, že připomínala slunce

06. 12. 2022 | 5:00

Zpracovávat mleté maso do podoby klobás uměli už staří Číňané nebo Sumerové. V Německu jsou klobásy natolik oblíbené, že mají dokonce vlastní muzeum. V Čechách máme specialitu, kterou na vánoční štědrovečerní tabuli v jiných zemích nenajdete. Vinné klobásy jsou tradičním českým pokrmem už od devatenáctého století.

klobasaLepší
Vinná klobása na mnoho způsobů. Zde i dole ve fotogalerii, foto: databanka a lux

Vratislavický řezník David Čonka letos nechal cenu vinných klobás podobnou jako loni. Jeden kilogram aromatické pochoutky vyjde na necelých 140 korun.

Vratislavický řezník David Čonka.“Vepřové maso šlo o čtyřicet, padesát procent nahoru. Ale já jako výrobce jsem svoje výrobky nezdražoval. Pomohlo mi, že mám cenu energií zastropovanou, takže se mě krize tolik nedotkla. Díky obci mám i relativně slušný nájem. Sice jsem se musel trochu uskromnit, abych ceny zachoval na stejné úrovni jako loni. Před Vánoci stihneme udělat dvě a půl tuny vinných klobás,” vypočítává řezník, který má k ruce jen několik dalších zaměstnanců. Většinu práce musí stihnout sám. “Lidé chodí, a chodí hodně. Přes léto byla celkem krize, moc zákazníků nebylo, teď už se to zase začíná zvedat,” přidává David Čonka.

Vinná klobása získala svoje pojmenování podle ingredience, která jí propůjčuje nezaměnitelnou chuť a aroma - vína. Ideální je víno bílé. Do štědrovečerních klobás také patří koření v podobě muškátového květu a citrusové kůry. Samotná výroba probíhá na první pohled jednoduše. Z hovězího a vepřového masa se vytvoří směs, do které se přidá veka nebo rohlíky namočené v mléce, koření a vše se pořádně rozmixuje. Nejpracnější částí výroby vinných klobás je plnění směsi do přírodních střívek. To probíhá za pomoci přístroje zvaného “narážka”, který směs doslova napěchuje do připravených střívek.

Při nákupu vinných klobás je třeba dávat si pozor na několik faktorů, které určují kvalitu výrobku. Správná vinná klobása musí být pružná, křehká a střívko přírodní a průhledné. Některé obchody nabízejí vinné klobásy plněné do umělého obalu, ty bývají naopak matné, neohebné a jejich chuť není natolik typická.

Je nezbytné zcela se vyhnout předsmaženým polotovarům obalovaným v mouce a vydávaným za vinnou klobásu. U těch zákazník nikdy neví, co se pod předsmaženou vrstvou skutečně skrývá.

Tradice vinných klobás začala zhruba před dvěma stoletími, kdy se masný výrobek dostal na stoly rodin a domácností v době oslav zimního slunovratu. Důvodem byl tvar, do kterého hospodyně klobásy aranžovaly. Připíchnuté na špejli, obalené v mouce a smažené na pánvích připomínaly klobásy symbolicky žhnoucí a zářící slunce. Do takového tvaru se vinné klobásy aranžují dodnes. Jejich popularita je časem dostala až na štědrovečerní stoly, kde jsou vítanou alternativou pro děti nebo odpůrce smažených kaprů.

Vinné klobásy jsou tepelně neupravovaný produkt a je třeba k nim takto přistupovat. Po koupi vydrží většinou v lednici jen několik málo dnů. Samotná příprava úak už je jen otázkou několika desítek minut a zahrnuje pouze obalení v mouce a osmažení na pánvi s olejem, případně v troubě. Na Vánoce se vždy podávají s domácím bramborovým salátem, ve dny méně sváteční s bramborami, br. kaší nebo chlebem.

lux