Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Data o věcných břemenech bude v Liberci možné získat elektronicky

28. 05. 2019 | 11:34

Liberec zavede elektronický systém, ve kterém bude kompletní evidence věcných břemen na území města. Podle primátorova náměstka Jiřího Šolce (SLK) to pomůže nejen lidem a firmám, kteří chtějí stavět, ale usnadní práci i úředníkům. Aplikaci chce město spustit od začátku příštího roku, za její pořízení zaplatí 438.000 korun.

Jednotnou evidenci Liberec zatím nemá, každý odbor radnice to řeší individuálně. "Dnes se to děje tak, že naši pracovníci to mají v excelu a na papíře," uvedl pro ČTK náměstek. Za výhodu elektronického systému považuje, že už nebude nutné podávat papírové žádosti, což by mělo celý proces urychlit. Řadu činností provede nový systém automaticky. "To znamená, že stavebník, který žádá třeba o vyjádření o existenci sítí, žádost podá elektronicky a odpověď dostane elektronicky," doplnil Šolc. Podle něj to v republice zatím není běžná služba.

Aplikace bude fungovat v rámci libereckého mapového portálu Marushka, do kterého jsou zaneseny územní a urbanistické studie, územní plán, katastrální mapa, staré mapy či letecké snímky i pasport hřišť, rozmístění sběrných dvorů či záplavová území.

čtk