Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Denní centrum Naděje v Liberci bylo o mrazivých nocích na hranici kapacity

11. 01. 2024 | 16:20

Na hranici své kapacity bylo o nocích v tomto týdnu Denní centrum Naděje pro lidi bez domova v Liberci. Mimořádně tam mohli bezdomovci přijít mimo běžnou otevírací dobu od pondělí do dneška kvůli silným mrazům. Na takzvané horké židli tam každou ze tří nocí přečkalo zhruba 30 lidí. ČTK o tom informoval vedoucí denního centra Naděje v Liberci Pavel Matějka.

naděje fb 417881504 766549655500106 1893317909917971009 n
Foto - zdroj: Facebook/NADĚJE, pobočky Jablonec, Liberec, Mladá Boleslav

"Více židlí jsme už neměli," řekl Matějka. Zájem byl vyšší, než čekal. Na základě předchozích zkušeností předpokládal, že možnosti přečkat noc v libereckém denním centru využije zhruba 20 lidí bez domova. "Většinou chodili pravidelní klienti centra, ale bylo tam i pár nových," dodal Matějka.

Teplota za předchozích tří nocí v Liberci klesla pod minus deset stupňů Celsia, z úterý na středu bylo dokonce minus 15 stupňů. V denním centru v Liberci se mohli bezdomovci za mrazivých nocí nejen ohřát, ale dát si i čaj, polévku i osprchovat se. Dnes v noci už liberecké denní centrum v provozu nebude. "Nemáme žádné zvláštní zaměstnance, abychom mohli dlouhodobě zajišťovat provoz i v noci. Jsme denní centrum. Navíc by dnes v noci neměla být už taková zima," uvedl Matějka. Podle předpovědi by teplota v noci v Liberci neměla klesnout pod minus sedm stupňů Celsia.

V případě nutnosti mohou podle Matějky bezdomovci z Liberce v noci využít denního centra Naděje, které je v Jablonci nad Nisou. To může být nadále otevřené mimo běžnou pracovní dobu díky tomu, že na rozdíl od Liberce je součástí azylového domu. O předchozích nocích ale o tuto službu v Jablonci nebyl velký zájem. Evidují tam zatím několik lidí, kteří si přijdou „sednout“ na horkou židli, uvedla v tiskové zprávě oblastní ředitelka Naděje Milena Havrdová.

Horké židle denní centrum jabloneckého azylového domu nabízí, když rtuť teploměru klesne pod minus pět stupňů Celsia, k dispozici je až 50 míst. "Pokud chce klient strávit noc na horké židli, vyžadujeme pouze slušnost a neagresivní chování vůči druhým a trochu respektu k zaměstnancům. Před vstupem se může také osprchovat ve venkovním sprchomatu, vyměnit si šaty a ty dosavadní si pak v azylovém domě vyprat," uvedla Havrdová.

Od roku 2019 má Naděje v Jablonci k dispozici i dva mobilní polyetylenové přístřešky, takzvané iglou, které se dají využít i v extrémních mrazech okolo minus 20 stupňů, přitom uvnitř je deset až 15 stupňů nad nulou. Mezi lidmi bez domova však o ně není velký zájem a dávají přednost stanům, spacákům a karimatkám. "Proti iglou jsou lehčí, snadněji se s nimi manipuluje a v přírodě nejsou tak viditelné," dodala Havrdová.

V jednom stanu v úterý ráno v Jablonci málem uhořel bezdomovec. Ve snaze ohřát se zapálil stan, ve kterém nocoval. Muž utrpěl popáleniny, s nimiž byl převezen do popáleninového centra vinohradské nemocnice v Praze. Mrazy v Libereckém kraji mají zatím jednu oběť. V Liberci v pondělí jeden bezdomovec umrzl. Když ho lidé našli, záchranáři už mu pomoci nemohli.

čtk