Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dlouholetý provozovatel městského bazénu v Liberci stáhnul výpověď, zůstane do konce roku

19. 08. 2021 | 18:28

Chod městského plaveckého stadionu v Liberci bude zajišťovat do konce letošního roku Ještědská sportovní, jak měla s radnicí původně ujednáno. Dlouholetý provozovatel bazénu podle náměstka primátora Ivana Langra (Starostové pro Liberecký kraj) vzal zpět svoji výpověď z nájemní smlouvy.

bazenLBtechnikastara
zákulisí libereckého bazénu na archivním snímku

"Nekoná se převzetí bazénu k 1. 10., ale Ještědská sportovní deklarovala, že dodrží smlouvu v současných parametrech. To znamená, že setrvá až do konce letošního kalendářního roku a poté s největší pravděpodobností přejde provoz bazénu do rukou města," řekl Langr novinářům.

Ještědská sportovní smlouvu vypověděla letos na konci března v důsledku několikaměsíčního nuceného uzavření v rámci vládních protikoronavirových opatření, kdy ztrátový provoz neměla z čeho platit. V červnu liberečtí zastupitelé rozhodli, že na pokrytí nákladů v důsledku pandemie dostane provozovatel městského bazénu od radnice až 3,2 milionu korun.

Provozovatel bazénu Jan Švec dnes ČTK řekl, že výpověď stáhli, aby pomohli městu. "Protože nebylo na převzetí připraveno a nechtěli jsme nechat bazén zavřený," dodal.

Město si pro provozování plaveckého stadionu vytvořilo společnost Bazén Liberec, s.r.o. "A postupně, řekněme stínováním činnosti Ještědské sportovní, se začínáme každodennímu provozu plaveckého stadionu učit," uvedl Langr. "Úkolem do dalších měsíců je analyzování návštěvnosti, marketingových i obchodních možností, personální agenda, tedy nasmlouvání personálu a další,“ dodal náměstek primátora. Ročně provoz bazénu stojí kolem 40 milionů, město se na tom podílí zhruba 12 až 14 miliony.

Liberecký plavecký areál podle návrhu architekta Pavla Švancera má ročně běžně kolem 350.000 až 400.000 návštěvníků, loni jich kvůli pandemii bylo výrazně méně. V areálu jsou tři bazény včetně padesátimetrového, dva tobogany, vířivky, skluzavka, sauny, Kneippův chodník a další atrakce. Město připravuje jeho rozsáhlou modernizaci, která by měla začít v příštím roce a která si vyžádá zřejmě kolem 820 milionů korun. Z toho 300 milionů korun by město chtělo získat z dotačního programu Národní sportovní agentury. Opravu sportoviště nutně potřebuje - důležitá technologická zařízení dosluhují, střechou zatéká. Nevyhovující je i zasklení budovy, vana hlavního bazénu prosakuje.

čtk