Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Domov v Liberci na Františkově začne přijímat nové seniory, ti ale stráví 14 dní v karanténě

28. 04. 2020 | 16:05

Domov pro seniory v Liberci na Františkově ruší pokoje vyčleněné z nařízení ministerstva zdravotnictví pro seniory s onemocněním covid-19. Původně vyčlenil pro tyto potřeby jeden ze tří pavilonů s více než 70 lůžky, teď zůstanou jen tři infekční pokoje. Většina klientů by se tak do pátku měla vrátit do svých pokojů, řekl dnes ČTK ředitel domova Jan Gabriel. Po sedmi týdnech podle něj začne také domov přijímat nové klienty, nejdříve ale budou 14 dní v karanténě.

DDfrantakCelek
ilustrační foto

"Přízemí domu Bára bude vyčleněno pro příjem nových klientů s ohledem na uvolnění místa v léčebnách dlouhodobě nemocných, ale jsou také klienti, kteří tu pomoc už potřebují. Po čtrnáctidenní karanténě proběhnou u těchto nových klientů PCR testy a následně budou moci být umístěni na jednotlivé pokoje," popsal postup ředitel domova. Cílem je podle něj minimalizovat riziko zavlečení nákazy do domova, který je kapacitou 200 klientů největším zařízením svého druhu v Libereckém kraji.

Domov na Františkově byl jediným z více než 50 domovů seniorů a pobytových sociálních zařízení v kraji, kde se nákaza covid-19 u klientů objevila. Na konci března tam testy prokázaly onemocnění u jedné pracovnice přímé péče a dvou seniorů. Oba skončili v nemocnici. "Každý, kdo tím prošel, chápe, že se snažíme udělat všechno pro to, abychom dalšímu podobnému případu zabránili," řekl Gabriel. V minulých dnech prošli pracovníci domova znovu rychlotesty, které nechal Liberecký kraj doplnit i dalšími testy PCR. Nákazu u nikoho neodhalily.

Nákaza se objevila v březnu i v Domově důchodců v Českém Dubu, nakazil se tam údržbář, který ale do styku s klienty nepřišel. Plošné testování zaměstnanců domovů v minulém týdnu odhalilo díky použití PCR testů další dva nakažené zaměstnance v jiných ústavech. Rychlotesty u nich vyšly negativně. Mezi klienty se ale nákaza nepotvrdila. Kraj se proto rozhodl snížit počet vyčleněných lůžek pro nemocné. V domově ve Františkově to podle Gabriela umožní, aby se do čtvrtka klienti, které museli sestěhovat, vrátili do svých pokojů. Bydlet budou zase maximálně po dvou.

čtk