Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Drtivá většina základních škol v Liberci od února školní obědy nezdraží. Ceny zvedly už v září

31. 01. 2023 | 13:29

Drtivá většina základních škol v Liberci od února školní obědy nezdraží, vyplývá z informací na jejich webových stránkách. Jednou z výjimek je ZŠ Švermova na Františkově, která ale jako jedna z mála základních škol v Liberci ceny nezvedala loni v září.

dítějídloTalíř
ilustrační foto

"My jsme se už tehdy rozmýšleli, pak jsme si říkali, že ceny nemůžeme zvedat třeba od listopadu, a když vyšla nová vyhláška, tak jsme se rozhodli, že to necháme až od 1. února," řekla ČTK ředitelka ZŠ Švermova Jarmila Hegrová. Obědy ve škole zdraží kvůli růstu cen potravin. "Chceme udržet stávající kvalitu," dodala ředitelka.

Školní jídelny mohou od 1. února zdražit cenu hlavního jídla o 20 procent proti nynějším cenám. Umožňuje jim to novelizovaná vyhláška o školním stravování, kterou připravilo ministerstvo školství (MŠMT). Cílem je podle úřadu novými limity reagovat na růst cen potravin a umožnit jídelnám dál nakupovat kvalitní suroviny. Nyní je podle ministerstva průměrná cena oběda ve školní jídelně 34 korun, tedy o deset korun více než před šesti lety.

V ZŠ Švermova školákům obědy zdraží o pět korun, pro děti do deseti let cena stoupne ze 30 na 35 korun, pro věkovou skupinu od 11 do 14 let z 33 na 38 Kč a pro 15leté a starší ze 35 na 40 korun. I přes zdražení jde ve srovnání s jinými školami v Liberci o průměrné ceny.

Většina zbývajících základních škol v Liberci obědy zdražovala už loni v září, na začátku školního roku. Třeba ZŠ Lesní právě proto nebude ceny za obědy znovu zvyšovat od února. "Zatím se do toho vejdeme," řekl ČTK ředitel školy JIří Dvořák. Ceny za oběd na ZŠ Lesní jsou od 31 do 37 korun podle věku dítěte a patří k nejnižším v krajském městě.

Maximální cena za jeden oběd na základních školách v Liberci je podle věku dítěte 39 až 45 korun. Tolik za ně platí školáci například na ZŠ nám. Míru v Ruprechticích. "My jsme zdražovali loni v září, šly jsme na horní limit," řekla ČTK ředitelka školy Pavlína Kubrová. Obědy podle ní museli před půl rokem zdražit kvůli zdražování potravin. "Po letních prázdninách se některé suroviny kupovaly za téměř dvojnásobné ceny," uvedla. Od února ale ani v této škole obědy zdražovat nebudou. "Udržíme to do konce školního roku," dodala Kubrová.

čtk