Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Heliport v liberecké krajské nemocnici  zůstane v provozu, i když stavba Centra urgentní medicíny zasahuje až k němu

18. 01. 2024 | 12:25

Heliport v areálu nemocnice v Liberci zůstane v provozu, i když výstavba čtyřmiliardového centra urgentní medicíny zasahuje až k němu. Končit bude u něj podzemní energokanál, který povede od budovaného centrálního energocentra v dolní části areálu do ostatních částí největšího zdravotnického zařízení v Libereckém kraji.

CUMknlstavba2
Aktuální fotografie ze starby CUM ze 17.ledna 2024: Artur Irma. Dole ve fotogalerii archivní snímky z průběhu výstavby

Stavbu nového pavilonu zahájil v dubnu 2023 prezident republiky Petr Pavel. Realizuje ji dodavatelské sdružení založené jako Společnost pro Nemocnici Liberec SYNER – Metrostav DIZ – GEOSAN.

U heliportu se proto kope jáma až do hloubky 12 metrů, řekl dnes novinářům mluvčí nemocnice Václav Řičář. "Museli jsme kvůli tomu uříznout schodiště na heliport," dodal.

Výstavba Centra urgentní medicíny za 3,8 miliardy korun začala loni na jaře a od samého začátku jsou práce organizované tak, aby neohrozily provoz záchranářského vrtulníku. Stavbyvedoucí Ondřej Jandejsek novinářům řekl, že v případě vzletu vrtulníku dostávají okamžitě zprávu přes GSM bránu na deset různých telefonních čísel. "A my práce s tím spojené, ty takzvané výškové práce, které by mohly ohrozit přílet letecké záchranné služby, omezíme anebo zastavíme," řekl Jandejsek.

Pro libereckou nemocnici je Centrum urgentní medicíny nejvýznamnější stavbou za posledních 40 let, která zásadně promění spodní část jejího rozlehlého areálu v centru města mezi ulicemi Husova, Jablonecká a Klášterní.

Aktuální fotografie ze starby CUM ze 17.ledna 2024: Artur Irma

Zahrnuje výstavbu šestipatrového nemocničního pavilonu a budovy energocentra s parkovacím domem pro 330 aut. Zatím nejviditelnější změnou je v dolní části areálu přemístění vchodu do budovy D, kde je oddělení následné péče (LDN), stomatochirurgie, ORL a oční. Vchod je na opačné straně budovy z Kristiánovy ulice. Předchozí byl z Jablonecké a právě tam vyroste nové energocentrum společně s parkovacím domem.

Heliport z krajské nemocnici, archivní foto z doby před výstavbou CUM

"Dokončením takzvaného předpolí a změny režimu vstupu do objektu D koncem loňského roku jsme se mohli přesunout do prostoru místa původního vstupu do budovy D a chybí nám tady dokončit zhruba 2000 kubíků zemních prací tak, abychom měli připravenou kompletní základovou spáru pro zahájení realizace energocentra, potažmo parkovacího domu," dodal Jandejsek.

Zemní práce zatím nejsou hotové ani v dalších částech stavby, která rozdělila areál nemocnice na dvě části. "V této chvíli máme vytěženo celkem na všech objektech zhruba 21.000 kubíků zeminy, což je necelá třetina celkového objemu. Z toho, co se vytěžilo, bylo zhruba 15 procent skály," řekl hlavní inženýr stavby Petr Šmakal.

Centrum urgentní medicíny v KNL, vizualizace.

Stavba bude bez přestávky pokračovat i v zimě, aktuálně tam denně pracuje kolem 65 lidí. "V současné době, tak jak dovolují klimatické podmínky, mimo zmíněných zemních prací se provádí záporové pažení a příprava pro výkopové práce na energokanál," uvedl Šmakal. Podle něj také dodělávají přípojky a přeložky inženýrských sítí a začínají připravovat prostor pro umístění jeřábů. "Na přelomu ledna a února se vztyčí zatím dva věžové jeřáby. Jeden bude před fasádou objektu D a druhý bude v Kristiánově ulici. Postupně se tady vztyčí až čtyři jeřáby," dodal. Jeřáby budou podle něj umístěné tak, aby jejich ramena nezasahovala do ochranného pásma heliportu.

čtk