Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Horská služba trénovala přistání vrtulníku na sjezdovce a připomněla si začátky v Jizerkách

29. 01. 2024 | 14:41

Přisednutí vrtulníku LZS na prudké sjezdovce vypadá dost nebezpečně. Poměrně často se ale používá. Je to totiž nejrychlejší způsob, jak dostat lékaře k pacientovi na sjezdovce. Přistát v prudkém svahu nelze. Slanit ano, ale je to pomalejší. Pilot musí být samozřejmě pro tento manévr absolutní profík.

HSsjezdovka1
Foto z FB Horská služba ČR - oficiální stránka

Fotigrafie jsou z víkendového tréninku LZS Liberec a Horské služby na Ještědu. Vysazení záchranářů touto metodou trvá zhruba minutu a má svá specifika. Například to, že zdravotnický materiál v batohu má smyčku, která se fixuje na zaseklý cepín, aby neujel dolů. Záchranáři také musejí mít na nohách nesmeky nebo mačky, aby při vysazováni neuklouzli.

Foto z FB Horská služba ČR - oficiální stránka

Když se pilot nemůže opřít ližinami vrtulníku o svah, trénují záchranáři i vyskočení z nízké výšky. Vše je o absolutní souhře pilota, vysazovače, zdravotníků na palubě a horských záchranářů. Prostor na chyby tady není, a proto se to také tak často trénuje. Umístění pacienta na palubu probíhá v českých podmínkách většinou pod sjezdovkou, kde už může vrtulník přistát.

Zdroj: FB Horská služba ČR - oficiální stránka

Foto z FB Horská služba ČR - oficiální stránka

Horská služba Jizerské hory sedmdesátiletá

V polovině ledna tohoto roku uplynulo 70 let od první ustavující schůze Horské služby Jizerské hory, která se konala 16. ledna 1954 v hospodě na Pláních pod Ještědem.

Při této příležitosti pořádala HS Lizerské hory společný výšlap na chatu, s ohlédnutím do historie HS při malé prezentaci dobových fotografií. Akce se pořádala pro zájemce, čekatele, členy i bývalé členy HS.

Zdroj: Horská služba - Jizerské hory

Foto ve fotogalerii: Lukáš Černý